13 Μαρ 2005

Ιδιωτικοποίηση Εθνικών Οδών

Από ιδιώτες θα κατασκευαστούν 761 χλμ Ε.Ο., στους οποίους θα παραχωρηθεί η εκμετάλλευση 1.425 χλμ για 30 χρόνια. Επίκειται, φυσικά, η αύξηση των διοδίων

Έξι μεγάλα οδικά έργα οικονομικού κόστους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, προβλεπομένου χρόνου ολοκλήρωσης από 4 ως 7 χρόνια, με συμβάσεις παραχώρησης εκμετάλλευσης ευρέων τμημάτων τους και μεταβίβαση των ήδη λειτουργούντων διοδίων στους κατασκευαστές, για να μπορούν οι κοινοπραξίες τους να ανταποκριθούν στο κόστος των έργων. Από τον επόμενο μήνα ως τον Απρίλιο του 2006, σύμφωνα με τον υπουργό, όλες οι συμβάσεις θα έχουν υπογραφεί και το σύνολο των έργων θα έχει παραδοθεί ως το 2012.

Η εκμετάλλευση των διοδίων θα δοθεί στους κατασκευαστές με την υπογραφή των συμβάσεων, εξέλιξη που οδηγεί στην κατάργηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), οι υπάλληλοι του οποίου κατά τον κ. Σουφλιά δεν θα χάσουν τη δουλειά τους. Βέβαιη θεωρείται φυσικά η σταδιακή αύξηση της τιμής των διοδίων, μετά από όλα αυτά. Ο κ. υπουργός δήλωσε επίσης πως «το θέμα το μελετούμε ακόμη», σχολιάζοντας τα σχετικά με την παραχώρηση των διοδίων στους ιδιώτες (πριν ή μετά την κατασκευή των έργων, αφήνοντας το «σενάριο» αυτό ακόμη ανοικτό).

Αν προλάβατε να πάρετε ανάσα από όλα αυτά, ας συνεχίσουμε: δεν είναι μυστικό ότι η τωρινή –αλλά και η προηγούμενη- κυβέρνηση σκεφτόταν τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης των αυτοκινητόδρομων, καθώς αδυνατούσαν να προσφέρουν νέες, σύγχρονες και ασφαλείς εθνικές οδούς στους Έλληνες, ενώ παράλληλα αδυνατούσαν και να τις συντηρήσουν μελλοντικά, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους. Μην ξεχνάμε ότι ανάλογες προτάσεις, για διαφορετικούς λόγους, έγιναν από συγκοινωνιολόγους και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες (όπως η Γαλλία).

Τα έξι μεγάλα οδικά έργα που θα ολοκληρωθούν και θα λειτουργήσουν με αυτή τη μεθόδευση, είναι τα εναπομείναντα προς κατασκευή τμήματα των εθνικών οδών συν η υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Κόρινθος –Πάτρα –Πύργος –Τσακώνα (μήκος έργου 290 χλμ). Η κοινοπραξία που θα το κατασκευάσει θα αναλάβει την εκμετάλλευση της Ε.Ο. από τα διόδια της Ελευσίνας ως την Τσακώνα (372 χλμ). Η υποβολή των προσφορών υπολογίζεται τον Δεκέμβριο 2005, η ανάδειξη του αναδόχου τον Απρίλιο 2006. Ολοκλήρωση σε 6,5 χρόνια.

Κόρινθος –Τρίπολη –Καλαμάτα & Λεύκτρο –Σπάρτη (μήκος έργου 100 χλμ). Η κοινοπραξία που θα το κατασκευάσει θα αναλάβει την εκμετάλλευση 205 χλμ. Η υποβολή των προσφορών υπολογίζεται τον Σεπτέμβριο 2005 και η ανάδειξη του αναδόχου αναμένεται τρεις μήνες αργότερα. Ολοκλήρωση σε 4,5 χρόνια.

Ιονία Οδός (Αντίρριο –Ιωάννινα, μήκος έργου 147 χλμ). Η κοινοπραξία που θα την κατασκευάσει θα αναλάβει την εκμετάλλευση συνολικά 379 χλμ. Επίσης, θα αναλάβει τη βελτίωση, συντήρηση και εκμετάλλευση του μήκους 171 χλμ τμήματος του άξονα ΠΑΘΕ από την Αθήνα ως τη Σκάρφεια, το οποίο συμπεριλαμβάνει και τα διόδια Αφιδνών –Σχηματαρίου (σ.σ.: «φιλέτο»). Η υποβολή των προσφορών υπολογίζεται τον Σεπτέμβριο 2005 και η ανάδειξη του αναδόχου αναμένεται τρεις μήνες αργότερα. Ολοκλήρωση σε 5 χρόνια.

Μαλιακός –Κλειδί (μήκος έργου 26 χλμ, με δύο σήραγγες στα Τέμπη και στον Πλαταμώνα). Η κοινοπραξία που θα το κατασκευάσει θα αναλάβει την εκμετάλλευση 230 χλμ. Η υποβολή των προσφορών έχει οριστεί για τις 27 Απριλίου 2005 και η ανάδειξη του αναδόχου αναμένεται τέσσερις μήνες αργότερα. Ολοκλήρωση σε 4,5 χρόνια.

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, που θα ενώνει την ΠΑΘΕ από το ύψος της Λαμίας με την Εγνατία Οδό στο ύψος της Παναγιάς και θα περνά από Καρδίτσα –Τρίκαλα –Καλαμπάκα (μήκος έργου 192 χλμ). Η κοινοπραξία που θα το κατασκευάσει θα αναλάβει την εκμετάλλευση 233 χλμ, καθώς και εκείνη του τμήματος της ΠΑΘΕ από Σκάρφεια μέχρι Θερμοπύλες (16,5 χλμ), το οποίο επίσης θα κατασκευάσει. Η υποβολή των προσφορών υπολογίζεται τον Νοέμβριο 2005 και η ανάδειξη του αναδόχου αναμένεται τέσσερις μήνες αργότερα. Ολοκλήρωση σε 5,5 χρόνια.

Υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης (μήκος έργου 6,5 χλμ). Η κοινοπραξία που θα την κατασκευάσει και θα την εκμεταλλεύεται, είναι η μόνη που θα παραδώσει οδικό έργο πίσω στο κράτος, ύστερα από 30 χρόνια. Η υποβολή των προσφορών πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου, η ανάδειξη του αναδόχου αναμένεται τον επόμενο μήνα. Ολοκλήρωση σε 4 χρόνια.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τρεις περίπου μήνες θα χρειαστούν για την επίσημη έναρξη κάθε έργου, καθώς τόσος χρόνος θα χρειαστεί για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και την κύρωσή της από την Βουλή των Ελλήνων. Κανένα έργο –πλην της υποθαλάσσιας αρτηρίας της συμπρωτεύουσας- δεν θα επιστραφεί στο Δημόσιο, καθώς τότε θα προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί για την εκ νέου εκμετάλλευσή τους από ιδιώτες. Σημαντική αλλαγή θεωρείται το γεγονός ότι στο εξής το κράτος δεν θα εγγυάται πλέον τις δανειοδοτήσεις των κατασκευαστών, όπως γινόταν ως τώρα.

Περισσότερες φωτογραφίες: