top icon
Επικαιρότητα

Ηλεκτρονικά διόδια με αναλογική χρέωση από το 2025

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προωθεί την λειτουργία συστήματος, με βάση το οποίο οι οδηγοί στους κλειστούς ελληνικούς αυτοκινητόδρομους θα πληρώνουν ηλεκτρονικά διόδια με αναλογική χρέωση.

Τα έξοδα για το ζήτημα αυτό ανέρχονται στα 300 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επιδιώκεται να αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο διαγωνισμός για το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023. Όλες οι εργασίες θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι ως το δεύτερο εξάμηνο του 2025, χρονικό όριο που έχει επιβάλει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το έργο συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του απαιτούμενου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη μετάβαση στο σύστημα ελεύθερης ροής αυτοκινήτων, φορτηγών και μοτοσικλετών στους κλειστούς αυτοκινητοδρόμους της Ελλάδας.

Με την υλοποίησή του θα σταματήσει το διάρκειας πολλών δεκαετιών φαινόμενο με τις ουρές οχημάτων στους σταθμούς διοδίων κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, αλλά και σε περιόδους καλοκαιρινών διακοπών των κατοίκων των μεγάλων πόλεων της χώρας.

διόδια

Στα ηλεκτρονικά διόδια θα ενταχθούν όλοι οι κλειστοί αυτοκινητόδρομοι (Κεντρική Οδός Ε65, Εγνατία Οδός, Αιγαίου, Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός και Μορέας).

Η χρέωση των οδηγών θα είναι αναλογική των χιλιομέτρων, ενώ για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος θα ιδρυθούν δυο κέντρα διαχείρισης και ελέγχου, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

διόδια

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ