top icon
Επικαιρότητα

Πράσινο Ταμείο: διευκρίνιση για την καταληκτική ημερομηνία εκπόνησης Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) από ενταγμένους Δήμους

Διευκρινίσεις σχετικά με αιτήματα Δήμων προς το Πράσινο Ταμείο, που έχουν να κάνουν με την καταληκτική ημερομηνία εκπόνησης Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) από ενταγμένους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από την έναρξη ισχύος του νόμου που αφορά στα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) και ως τις 30 Ιουνίου 2021 οι δήμοι μητροπολιτικών κέντρων, οι μεγάλοι και μεσαίοι ηπειρωτικοί δήμοι, οι δήμοι πρωτευουσών περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και οι μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι εκπονούν υποχρεωτικά Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), με το οποίο προγραμματίζουν τη χωροθέτηση επαρκούς αριθμού κανονικής ή υψηλής ισχύος δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης και θέσεων στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων εντός των διοικητικών τους ορίων.

Η καταληκτική ημερομηνία εκπόνησης Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) δύναται να παρατείνεται και πέραν της 30ης Ιουνίου 2021 με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) εφόσον συντρέχουν δικαιολογημένοι λόγοι αδυναμίας εμπρόθεσμης εκπόνησης ΣΦΗΟ, όπως επιτακτικοί λόγοι αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19.

Κατανοούμε τις δυσχέρειες που έχουν προκύψει στη διοικητική και οργανωτική λειτουργία των Δήμων, λόγω της πανδημίας, όπως και την ανάγκη προσαρμογής του Δημοσίου Τομέα συνολικά στις επιταγές του νέου νόμου 4783/2021 για τις δημόσιες συμβάσεις. Ωστόσο, τυχόν παράταση των σχετικών προθεσμιών δεν είναι στην αρμοδιότητα της διοίκησης του Πράσινου Ταμείου, το οποίο αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο και μόνο, ως προς το πρόγραμμα των Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ).

Είμαστε σε επικοινωνία και συνεννόηση με το εποπτεύον υπουργείο που παρακολουθεί στενά το ζήτημα και μεταφέρουμε τα αιτήματα των Δήμων, προκειμένου το ζήτημα να επιλυθεί. Είμαστε βέβαιοι πως σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη. Δελτίο Τύπου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Θεσσαλονίκης – θα εγκαταστήσει 325 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Οδηγίες στους Δήμους για τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Παράταση εκπόνησης σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ