top icon
Κόσμος

Που φορτίζει η Ευρώπη τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα;

Στην Ευρώπη το 70% της φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πραγματοποιείται στο σπίτι ή στην εργασία, όπου οι πρίζες φόρτισης έχουν χαμηλότερη ισχύ και μεγαλύτερη διάρκεια φόρτισης, με αποτέλεσμα χαμηλότερο κόστος.

Αυτό καθιστά τη φόρτιση στο σπίτι και στη δουλειά την πιο οικονομική επιλογή για τους χρήστες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ωστόσο, η παροχή λύσεων φόρτισης για τους κατοίκους που ζουν σε πολυκατοικίες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 46% των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση «State of the Industry 2022» της ChargeUp Europe. Το κύριο εμπόδιο είναι τα κοινόχρηστα γκαράζ, τα οποία λαμβάνουν ηλεκτρική ενέργεια από τον μετρητή του κοινόχρηστου χώρου, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εγκατάσταση προσωπικών φορτιστών EV. Επιπλέον, οι τοπικοί κανονισμοί συχνά απαγορεύουν τις απευθείας συνδέσεις μεταξύ των σταθμών φόρτισης στα γκαράζ και των αντίστοιχων διαμερισμάτων. Η εν εξελίξει αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων αποτελεί ευκαιρία για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

EV charging

Σχεδόν το 90% των οικιακών φορτιστών EV στην Ευρώπη πωλήθηκαν σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Γαλλία, γεγονός που αντιστοιχεί στην υφιστάμενη κατανομή των EV στις χώρες αυτές. Οι οικιακοί φορτιστές EV είναι εναλλασσόμενου ρεύματος με ισχύ φόρτισης μεταξύ 7,4 και 22 kW. Κάθε σημείο φόρτισης δέχεται περισσότερες από τέσσερις επισκέψεις την εβδομάδα, συνολικής διάρκειας κατά μέσο όρο 100 kWh/εβδομάδα. Περισσότερο από το 95% των οικιακών φορτίσεων πραγματοποιείται μεταξύ 12 μ.μ. και 8 π.μ.

EV charging

Φόρτιση στο χώρο εργασίας
Είναι ζωτικής σημασίας να προσφέρεται φόρτιση στο χώρο εργασίας, ειδικά για άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε οικιακό φορτιστή. Οι σκανδιναβικές χώρες και η Γαλλία έχουν το υψηλότερο μερίδιο φόρτισης στο χώρο εργασίας με 60% συνολικά, ακολουθούμενες από τις Κάτω Χώρες και Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία. Οι φορτιστές στο χώρο εργασίας προσφέρουν συνήθως φόρτιση εναλλασσόμενου ρεύματος με χωρητικότητα 22 kW. Παρά τη σημασία της, η φόρτιση στο χώρο εργασίας αποτελεί λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου των οικιακών μονάδων φόρτισης. Κάθε σημείο φόρτισης στο χώρο εργασίας δέχεται περισσότερες από οκτώ επισκέψεις κατά μέσο όρο για κάθε εβδομάδα, συνολικά 400 kWh/εβδομάδα. Περίπου το 75% των επισκέψεων φόρτισης στο χώρο εργασίας πραγματοποιείται μεταξύ 8 π.μ. και 4 μ.μ., ενώ το υπόλοιπο 25% μεταξύ 4 μ.μ. και 12 π.μ. Πηγή: https://statzon.com/

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ