top icon
Κόσμος

Κακά μαντάτα για τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Το υψηλό τους κόστος αλλά και η έλλειψη υποδομών, σε συνδυασμό με τη σταδιακή «απόσυρση» των επιδοτήσεων, μειώνουν τον ρυθμό ανόδου των πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Ο μειωμένος ρυθμός ανόδου στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων – και σε πολλές περιπτώσεις η αισθητή μείωσή τους σε σχέση με άλλες χρονιές – στην Ευρώπη αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η αγορά δεν είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της χωρίς βοήθεια, κάτι που στέλνει το μήνυμα στις κυβερνήσεις για περισσότερη υποστήριξη έως ότου τα EV γίνουν προσιτά.

Στα λιμάνια τα απούλητα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συσσωρεύονται και τα εργοστάσια μειώνουν την παραγωγή τους, γεγονός που αποτελεί μία ακόμα προειδοποίηση για την επίτευξη των κλιματικών στόχων στην Ευρώπης αλλά και ένα ακόμα καμπανάκι κινδύνου για περαιτέρω περικοπές στις θέσεις εργασίας στον κλάδο.

BYD Ports - Explorer

Είναι πλέον προφανές πως χωρίς τις επιδοτήσεις, και με δεδομένο το συγκριτικά υψηλότερο κόστος τους, τα EV «εξαπλώνονται» με βραδύτερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς.

Την ίδια στιγμή, το υψηλότερο κόστος ασφάλισης και τυχόν επισκευών σε σχέση με τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, σε συνδυασμό με τις προβληματικές όσον αφορά την έκτασή τους υποδομές φόρτισης, αποτελούν μερικούς ακόμα υφάλους για την ηλεκτρική κινητικότητα.

Ταυτόχρονα, η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος και ο πόλεμος τιμών – που ξεκίνησε από την Tesla – έχουν επιφέρει μια σημαντική μείωση των αξιών μεταπώλησης.

Tesla Model 3

«Χάνουμε τη δυναμική μας», δήλωσε ο Mattias Bergman, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Mobility Sweden.

Τον περασμένο μήνα οι πωλήσεις EV στη Σουηδία μειώθηκαν σχεδόν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο.

«Η αγορά δεν αναπτύσσεται πλέον και το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά μειώνεται», προσέθεσε.

Τον περασμένο μήνα, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με τις αγορές της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Ιταλίας να καταγράφουν πτώση στη συγκεκριμένη κατηγορία της τάξης του 30%.

Tesla Model Y

Οι πωλήσεις EV στη Γερμανία άρχισαν να παίρνουν την κατιούσα όταν η κυβέρνηση της χώρας κατήργησε στα τέλη του 2023 τις επιδοτήσεις στα πλαίσια της απόφασής της να εξοικονομήσει πόρους (διαβάστε περισσότερα εδώ). Στη Σουηδία, μια χώρα στην οποία πέρσι το 39% των νέων οχημάτων που πουλήθηκαν ήταν EV, η κυβέρνηση απέσυρε επίσης τις επιδοτήσεις και στη συνέχεια μείωσε τους φόρους καυσίμων, καθιστώντας τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης συγκριτικά ακόμα πιο φθηνότερα.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν αυτά τα αυτοκίνητα», δήλωσε ο Laurent Favre, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας OPmobility.

Από τη μεριά του, ο Andy Palmer, προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φόρτισης Pod Point και πρώην επικεφαλής της Aston Martin, δήλωσε: «Οι επιδοτήσεις καταργήθηκαν πολύ νωρίς. Αν θέλουμε να επιταχύνουμε την υιοθέτηση των EV, πρέπει να μειώσουμε το κόστος των EV. Πρέπει να υπάρχουν αυτοκίνητα με κόστος από 20.000 έως 30.000 ευρώ».

Renault Twingo EV

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ