Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τους μηνιαίους δείκτες κύκλου εργασιών και όγκου στον τομέα των αυτοκινήτων για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2023, με τις ανοδικές τάσεις να είναι φυσικά αναμενόμενες.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τους μηνιαίους δείκτες κύκλου εργασιών και όγκου στον τομέα των αυτοκινήτων για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2023, η εξέλιξη των οποίων, σύμφωνα με τα στοιχεία έχει ως κάτωθι:
Οι Δείκτες Κύκλου Εργασιών στον κλάδο με τον κωδικό «45» (χονδρικό, λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών) σε σύγκριση με τους δείκτες της περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασαν ετήσια μεταβολή ως εξής:
Ιούλιος, αύξηση 18,8%
Αύγουστος, αύξηση 10,8%
Σεπτέμβριος, αύξηση 19,5%
Οι Δείκτες Όγκου στον κλάδο με τον κωδικό «45» παρουσίασαν ετήσια μεταβολή ως εξής:
Ιούλιος, αύξηση 12,3%
Αύγουστος, αύξηση 5,1%
Σεπτέμβριος, αύξηση 14%
Οι Δείκτες Κύκλου Εργασιών στην ομάδα με τον κωδικό «451» (πώληση μηχανοκίνητων οχημάτων), σε σύγκριση με τους δείκτες της περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασαν ετήσια μεταβολή ως εξής
Ιούλιος, αύξηση 23,7%
Αύγουστος, αύξηση 12,2%
Σεπτέμβριος, αύξηση 30%
Οι Δείκτες Όγκου στην ομάδα με τον κωδικό «451» παρουσίασαν ετήσια μεταβολή ως εξής:
Ιούλιος, αύξηση 16,8%,
Αύγουστος, αύξηση 6,4%
Σεπτέμβριος, αύξηση 24,1%
Οι Δείκτες Κύκλου Εργασιών στον Τομέα των Αυτοκινήτων ως τριμηνιαίοι δείκτες ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά το 2006. Από τον Ιανουάριο του 2021 και εφεξής καταρτίζονται μηνιαίοι δείκτες κύκλου εργασιών και όγκου. Σκοπός των δεικτών είναι η μέτρηση της δραστηριότητας των ερευνώμενων τομέων στην αγορά σε όρους αξίας.
Ο κύκλος εργασιών υπολογίζεται χωρίς τον ΦΠΑ και περιλαμβάνει τα συνολικά ποσά που έχει τιμολογήσει η επιχείρηση στη διάρκεια της περιόδου αναφοράς (μήνα/τριμήνου) και τα οποία αντιστοιχούν σε πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών που παρασχέθηκαν σε τρίτους.
Η αναθεώρηση των δεικτών κύκλου εργασιών στον τομέα των αυτοκινήτων γίνεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού 1165/98 του Συμβουλίου, σύμφωνα με τον οποίο οι βραχυχρόνιοι δείκτες αναθεωρούνται κάθε 5 χρόνια, με έτος βάσης που λήγει σε 0 ή 5. Σκοπός της αναθεώρησης είναι η προσαρμογή των δεικτών στις νεότερες εξελίξεις της διάρθρωσης του τομέα των αυτοκινήτων. Κατά την τελευταία και ισχύουσα αναθεώρηση (2015) η «λιανική πώληση καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων» (κλάδου 45) δεν περιλαμβάνεται στον τομέα των αυτοκινήτων, λόγω της συμπερίληψης στον τομέα του λιανικού εμπορίου (κλάδος 47).
Οι δείκτες καλύπτουν τους κλάδους 45 (χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών) και 451 (πώληση μηχανοκίνητων οχημάτων). Στην κατάρτιση του δεικτών περιλαμβάνονται 2.949 επιχειρήσεις, με ετήσιο κύκλο εργασιών (στο έτος 2015) ίσο ή μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ, από τις οποίες επελέγη και ερευνάται αντιπροσωπευτικό δείγμα μεγέθους 247 επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα. Ο υπολογισμός των δεικτών γίνεται με την εφαρμογή της μεθόδου της αλύσωσης.