top icon
Επικαιρότητα

Στα Μέγαρα θα φτάνει ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής

Ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής, που είναι ενταγμένος στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του καλοκαιριού, θα φτάσει μέσα στα Μέγαρα.

Ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής θα είναι μια νέα γραμμή προαστιακού σιδηροδρόμου, μήκους 36 χιλιομέτρων, που θα ξεκινά από τα Άνω Λιόσια, θα περνά από τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και θα τερματίζει στα Μέγαρα, αξιοποιώντας και την παλιά μετρική γραμμή, η οποία έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και περίπου 15 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως θα γίνει και το έργο της επέκτασης της σιδηροδρομικής γραμμής «Λιόσια-Μέγαρα» μέχρι τον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Μεγάρων, δηλαδή εντός του οικισμού. Η εν λόγω επέκταση έχει μήκος περίπου 3 χιλιομέτρων και σε όλο της το μήκος θα οδεύει εντός του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου της παλαιάς μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής προς Πελοπόννησο.

Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) έχει εκπονήσει την σχετική περιβαλλοντική μελέτη και θα την αναρτήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο περιβαλλοντικό μητρώο. Και ο ΟΣΕ προκρίνει τη λύση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου από την ΕΛΠΕ Α.Ε. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολύ στενά περιθώρια, που σημαίνει ότι αυτό το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2026, διαφορετικά μπαίνει σε κίνδυνο όλο το πρόγραμμα.

Ο σχεδιασμός των έργων προβλέπει δυνατότητα μελλοντικού διπλασιασμού στο τμήμα Λιόσια-Ελευσίνα, αφού εκεί έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει επαρκής χώρος. Στο τμήμα Ελευσίνα-Μέγαρα τα όρια απαλλοτρίωσης είναι ανύπαρκτα, δεν είναι εφικτός ο διπλασιασμός της γραμμής.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ