top icon
Επικαιρότητα

Tελειώνουν τα τεκμήρια διαβίωσης

Κατάργηση για τα τεκμήρια διαβίωσης, σε δύο περίπου χρόνια από σήμερα, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Παρελθόν θα γίνουν τα τεκμήρια διαβίωσης για περισσότερους από δύο εκατ. πολίτες, αφού η κυβέρνηση σκέφτεται να τα καταργήσει τα επόμενα δύο χρόνια, όπως άλλωστε έχει προαναγγελθεί από το 2019. Σκοπός είναι η αντικατάστασή τους από ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων, κυρίως μέσα από την πλήρη εφαρμογή των τεχνικών ελέγχου και την περαιτέρω επέκταση και αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχουν δεχθεί στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η κατάργηση των τεκμηρίων να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, δηλαδή να μειωθούν κατά 50% τη μία χρονιά και να καταργηθούν την επόμενη. Οι σκέψεις αυτές δεν είναι καινούργιες, καθώς διατυπώθηκαν για πρώτη φορά πριν από τρία και πλέον χρόνια.

Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου που χρησιμοποιούν οι ελεγκτικές Αρχές θα ενεργοποιούνται στις περιπτώσεις φορολογουμένων που εμφανίζουν αιφνίδια και αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων, δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα, που είναι κοντά στο αφορολόγητο όριο.

Από έρευνα θα περνούν οι δαπάνες που αφορούν πάγια έξοδα κατοικίας-γραφείου, ιδιωτικά σχολεία, δάνεια και αγορές με πιστωτικές κάρτες, στην ιδιωτική ασφάλιση, στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ – κινητής τηλεφωνίας. Αυτές θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα από μισθούς και επαγγελματική δραστηριότητα, επιδόματα, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, καθώς και με την περιουσιακή κατάσταση, δηλαδή με ακίνητα (μεταβολές), αλλά και με τις καταθέσεις και τα μετρητά που έχουν οι φορολογούμενοι, με στόχο τον υπολογισμό και τη φορολόγηση των πραγματικών εισοδημάτων.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ