top icon
Επικαιρότητα

Τι ισχύει για τα ηλεκτρικά πατίνια στην Ελλάδα – Τι λέει ο νόμος

Τι ισχύει στην Ελλάδα και τι λέει ο νόμος για τα οχήματα μικροκινητικότητας που κυκλοφορούν στη χώρα μας, στα οποία ανήκουν και τα ηλεκτρικά πατίνια.

Οι κανόνες κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας έχουν τεθεί από τον Οκτώβριο του 2020. Με σχέδιο νόμου ρυθμίστηκαν θέματα που αφορούν τους κανόνες κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και αυτοεξισορροπούμενα οχήματα όπως το Segway). Στο νομοσχέδιο ομαδοποιήθηκαν τα οχήματα σε μια κατηγορία οχημάτων και ονομάζονται Ε.Π.Η.Ο., δηλαδή Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα. Εισήχθησαν δε, ρυθμίσεις για τη κυκλοφορία τους, στη βάση αξιολόγησης και συγκριτικής μελέτης άλλων χωρών, με βάση την ταχύτητα που αναπτύσσουν, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (ως 6 χλμ./ώρα), παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί.
  • Τα ΕΠΗΟ που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα, λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα.
  • Απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα).

Επίσης, έχουν ρυθμιστεί ζητήματα προδιαγραφών και ασφαλούς χρήσης αυτών των οχημάτων, με έμφαση στον υποχρεωτικό εξοπλισμό που πρέπει να φέρουν τα ΕΠΗΟ κατά αντιστοιχία με τα ποδήλατα (φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση).

Οι οδηγοί των ποδηλάτων και των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων πρέπει υποχρεωτικά να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο. Κατά τη νύχτα, οι οδηγοί των ποδηλάτων και των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων υποχρεούνται να φορούν ορατό αντανακλαστικό εξοπλισμό ορατό. Επίσης, οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων, θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.

Τι λέει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια 

Οι χρήστες των ηλεκτρικών πατινιών και των Ε.Π.Η.Ο. γενικότερα, πρέπει να γνωρίζουν πως η αστυνομία δίνει έμφαση σε τέσσερα βασικά σημεία και συγκεκριμένα, για την επιτρεπόμενη ταχύτητα, τους δρόμους που κυκλοφορούν, τη χρήση ακουστικών και αν υπάρχει δεύτερος αναβάτης. Αναλυτικότερα, με βάση των Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ισχύουν τα εξής:

  • Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι τα 25 χλμ./ώρα. Ανεξάρτητα πόσο ισχυρό είναι ένα ηλεκτρικό πατίνι, ο χρήστης πρέπει να συμμορφώνεται με το συγκεκριμένο όριο.
  • Οι χρήστες ηλεκτρικών πατινιών και λοιπόν ΕΠΗΟ δεν επιτρέπεται να κινούνται σε οδούς που έχουν όριο ταχύτητας πάνω από 50 χλμ./ώρα. Κάτι που σημαίνει πως τα ηλεκτρικά πατίνια απαγορεύεται να κινούνται στις μεγάλες λεωφόρους, σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας και φυσικά στην εθνική οδό.
  • Οι χρήστες απαγορεύεται να έχουν ακουστικά στα αυτιά τους και φυσικά να μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο, παρά μόνο με ανοικτή ακρόαση.
  • Απαγορεύεται η μεταφορά δεύτερου ατόμου.

Όσο για τα πρόστιμα κυμαίνονται από 40 έως 200 ευρώ. Ειδικότερα:

Όποιος οδηγεί ΕΠΗΟ με ταχύτητα πάνω από 25 χλμ./ώρα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 €
Όποιος κυκλοφορεί σε οδούς που δεν επιτρέπεται τιμωρείται με 100 €
Όποιος οδηγεί ΕΠΗΟ και υπερβαίνει τα 35 χλμ./ώρα και όποιος το θέτει σε κυκλοφορία σε οδό που δεν επιτρέπεται τιμωρείται με πρόστιμο 100 και 200 €, αντίστοιχα.
Όποιος οδηγεί ΕΠΗΟ, κατά παράβαση της περ. β’ της παρ. 5Α, τιμωρείται με πρόστιμο 80 €.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ