top icon
Επικαιρότητα

Το μέλλον της αυτοματοποιημένης οδήγησης παρουσιάζεται στα Τρίκαλα

Το επόμενο βήμα στο μέλλον για την αυτοματοποιημένη οδήγηση παρουσιάζει επισήμως και δημοσίως ο Δήμος Τρικκαίων.

Σε συνεργασία με την e-trikala ΑΕ, 8 χρόνια μετά το πρόγραμμα CityMobil2, η καινοτομία στην αυτόνομη οδήγηση επιστρέφει με την επίσημη έναρξη των πιλοτικών δοκιμών του ευρωπαϊκού προγράμματος SHOW. Το πρόγραμμα αφορά στην κίνηση αυτοματοποιημένων οχημάτων με τεχνολογία τελευταίας γενιάς. Συνεργάζονται, δε, για αυτό, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και το Πανεπιστήμιο της Γένοβας (UNIGE).

Η επίσημη παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023, στις 13:00, στον Μύλο Ματσόπουλου. Ενδεικτικό της έμφασης που δίνει ο Δήμος Τρικκαίων στο πρόγραμμα, είναι ότι αυτό παρουσιάζεται στο πλαίσιο του συνεδρίου #Τρίκαλα2030, που το διήμερο 20 και 21 Απριλίου 2023 θα διεξαχθεί σε χώρο κοντινό του μύλου Ματσόπουλου (πρώην αποθήκες ΟΣΕ). Αναλυτικά στον σύνδεσμο https://trikala2030.gr/

trikala yape

Η πρώτη πιλοτική διαδρομή θα πραγματοποιηθεί εντός του πάρκου Ματσόπουλου και θα ακολουθήσει η παρουσίαση του συνόλου των αυτοματοποιημένων οχημάτων. Μάλιστα έναν περίπου μήνα μετά τη συγκεκριμένη έναρξη των εφαρμογών του προγράμματος SHOW, θα ξεκινήσουν και οι διαδρομές των οχημάτων σε αυτό που ονομάζεται «πίστα» αστικού περιβάλλοντος. Τα οχήματα, δηλαδή, θα πραγματοποιούν διαδρομές στις παρυφές της πόλης (από τον σιδηροδρομικό σταθμό προς το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσω των οδών Πύλης και Φλαμουλίου). Οι διαδρομές θα ξεκινήσουν, αφού ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές και αδειοδοτικές διαδικασίες. Ετσι ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί και πάλι ένα ακόμη σημαντικό πρόγραμμα με τεράστια τεχνολογική σημασία και εμβέλεια, με μεγαλύτερη διάρκεια και εύρος διαδρομής.

trikala show

Το πρόγραμμα SHOW (SHared automation Operating models for Worldwide adoption) μεταφράζεται σε «Κοινόχρηστα αυτοματοποιημένα λειτουργικά μοντέλα για παγκόσμια χρήση» και χρηματοδοτείται από το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με συνολικά 69 εταίρους από 13 χώρες της Ε.Ε.

Η πόλη των Τρικάλων μετέχει στο πρόγραμμα SHOW μέσω της e-trikala ΑΕ, ως δορυφορική πιλοτική εφαρμογή με συνδυασμό αυτοματοποιημένων εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών.

show logo

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο:
13:00 Προσέλευση
13:10 Καλωσόρισμα
(Οδ. Ράπτης, δ/νων σύμβουλος e-trikala ΑΕ)
13:15 Τα Τρίκαλα και η Καινοτομία
Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων, Πρόεδρος ΚΕΔΕ
13:20 Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην αυτόνομη οδήγηση
Μιχάλης Παπαδόπουλος, Υφυπουργός Μεταφορών
13:30 Επισκόπηση SHOW
Dr Ευάγγελος Μπεκιάρης, δ/ντης ΙΜΕΤ-ΕΚΕΤΑ
13:40 Επισκόπηση πιλότου Τρικάλων
Dr Ευάγγελος Αμδίτης, δ/ντης έρευνας ΕΠΙΣΕΥ – Dr Elvezia Cepolina, ερευνήτρια Πανεπιστημίου Γένοβας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ