top icon
Κόσμος

Αυτόνομα ηλεκτρικά minibus – Μια λύση για τις μετακινήσεις στις πόλεις

To Aμβούργο είναι μια από τις πρώτες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που πρόκειται να εντάξουν τα αυτόνομα ηλεκτρικά minibus στο δίκτυο των επίσημων αστικών δρομολογίων τους.

Η Hamburger Hochbahn AG, που ιδρύθηκε το 1911, διαχειρίζεται τη λειτουργία και τη συντήρηση του μετρό, αλλά και λεωφορειακές γραμμές, στο Αμβούργο της Γερμανίας. Το όνομά της προέρχεται από την πρώτη ονομασία που δόθηκε στο μετρό του Αμβούργου (το hochbahn στα γερμανικά ερμηνεύεται ως υπερυψωμένος σιδηρόδρομος). Η υπηρεσία αυτή έχει βάλει στόχο μέχρι το 2030, μέσα σε μόλις πέντε λεπτά, όλοι οι κάτοικοι του Αμβούργου να μπορούν να έχουν την υπηρεσία κινητικότητας που τους ταιριάζει (Hamburg-Takt). Η ραχοκοκαλιά για αυτό είναι, φυσικά, τα λεωφορεία και τα τραίνα του δικτύου. Αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί η μετάβαση στην κινητικότητα μόνο με αυτά. Χρειάζεται και μια άλλη ευέλικτη υπηρεσία που να συμπληρώνει τις κλασικές δημόσιες μεταφορές: Τα λεωφορεία για διαδρομές κατά παραγγελία.

HOLON mover

Γι αυτό η Hamburger Hochbahn συνεργάστηκε με την παραγωγό Holon, μέλος του παγκοσμίως δραστηριοποιούμενου ομίλου Benteler, για να φέρει αυτόνομα μικρά λεωφορεία στους δρόμους του Αμβούργου ήδη από το 2024. Με μήκος πέντε μέτρων, χώρο για 15 άτομα και ταχύτητα έως 60 χιλιόμετρα την ώρα. Ακούγεται σαν ένα ευέλικτο μίνι λεωφορείο, που θα πρέπει να κινείται εξίσου άνετα στην κίνηση της πόλης του Αμβούργου, όσο και στους στενούς δρόμους της γειτονιάς.

HOLON mover

Αλλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Holon Mover, όπως ονομάζεται το όχημα, είναι ακριβώς το ζητούμενο: αυτόνομα και χωρίς εκπομπές ρύπων. Στο μέλλον, θα μπορεί να γίνει κράτηση μέσω εφαρμογής στο Διαδίκτυο και το Holon Mover θα μετακινεί τους κατοίκους αυτής της πόλης με πολύ ευέλικτο και φιλικό προς το κλίμα τρόπο. Με μια ιδέα λειτουργίας που είναι ανεξάρτητη από σταθερές διαδρομές και χρονοδιαγράμματα, τέτοια οχήματα για διαδρομές κατά παραγγελία αποτελούν σημαντικό συμπλήρωμα των λεωφορείων, των τραίνων και των πορθμείων.

HEAT

Η Hamburger Hochbahn έχει ήδη αποδείξει πώς ένα αυτοματοποιημένο μικρό λεωφορείο μπορεί να λειτουργήσει στις αστικές μεταφορές, με το HEAT στην Hafen City από το 2019 έως το 2021. Το minibus εκείνο ήταν ένα από τα πρώτα στον κόσμο που υλοποίησε την αυτόνομη οδήγηση στις τοπικές δημόσιες μεταφορές σε μια καθορισμένη διαδρομή, χωρίς προγραμματισμένη παρέμβαση από το προσωπικό οδήγησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ