top icon
Επικαιρότητα

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών – Ποιοι είναι οι πέντε «πυλώνες» των έργων που θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα

Oι πέντε «πυλώνες» των έργων που βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής στόχευσης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Oι πέντε «πυλώνες» δράσης και πρωτοβουλιών με τους οποίους το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά πως η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί στοιχειοθετούνται από πολλά μικρά και μεγάλα έργα σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία υλοποιούνται, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο αυτοκινητόδρομος Ε65, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα –Πύργος, η οδική σύνδεση Άκτιο -Αμβρακία, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, το Flyover στη Θεσσαλονίκη, οι οδικοί άξονες Μπράλος – Άμφισσα και Ιωάννινα –Κακαβιά.

Bralos Amfissa

Σχετικά με τις χρηματοδοτικές πηγές που αξιοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την υλοποίηση νέων έργων και την συντήρηση των υφιστάμενων, πρόκειται για εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, με τη συμμετοχή και συμβολή και του ιδιωτικού τομέα, μέσω –μεταξύ άλλων– των παραχωρήσεων και των Συμβάσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Πηγές είναι
Οι πόροι, από το εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, της νέας προγραμματικής περιόδου.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσα από την υφιστάμενη κατανομή πόρων και την ανακατανομή ποσών.
Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποκατάσταση ζημιών που υπέστησαν οι πληγείσες περιοχές των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Η δανειοδότηση –με καλούς όρους– από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η χρηματοδότηση των έργων μέσα από ένα πιο υγιές και σταθερό σήμερα τραπεζικό σύστημα.
Η αξιοποίηση πόρων μέσα από τον υφιστάμενο και τον μελλοντικό Μηχανισμό υπό τον τίτλο «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility).
Η άντληση πόρων από τον ίδιο τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέσα από την αξιοποίηση δημοσιονομικού χώρου, που σταθερά δημιουργείται τα τελευταία χρόνια.

Peugeot e-208

Η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, με στόχο την «πράσινη μετάβαση» στις μεταφορές
Με την δημοσίευση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ενισχύεται το Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», που αφορά στη χορήγηση κινήτρων για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων από ιδιώτες. Συγκεκριμένα αυξάνεται ο προϋπολογισμός της Δράσης στα 65 εκατ. ευρώ, και, παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς αδιάθετων πόρων από μία κατηγορία οχημάτων σε άλλη, για την οποία οι πόροι έχουν εξαντληθεί. Ορίζεται προθεσμία 45 ημερών για την υποβολή δελτίου παραγγελίας οχήματος από τον δικαιούχο, με καταβολή προκαταβολής ή συμφωνητικού χρονομίσθωσης με προκαταβολή. Η ρύθμιση αφορά αιτήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και συμπεριληφθεί ή θα συμπεριληφθούν σε απόφαση υπαγωγής.
Παρατείνεται, κατά 4 μήνες, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στη Δράση, δηλαδή εκτείνεται μέχρι 30 Απριλίου 2024. Με τις ανωτέρω ρυθμίσεις περιορίζεται το πλήθος των αιτήσεων που παραμένουν ανενεργές και απελευθερώνονται πόροι για την υποβολή νέων αιτήσεων από ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν άμεσα στην αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

electric bus

Η προμήθεια 250 νέων ηλεκτροκίνητων λεωφορείων για την ανανέωση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τέλος Απριλίου του 2024

Την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΤΠΑ) Υποδομών και Μεταφορών, τη διαμόρφωση των αμαξοστασίων και τις υποδομές φόρτισης των ηλεκτρικών λεωφορείων που αναμένονται την άνοιξη του 2024, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που καλεί τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και τις «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» να υποβάλουν προτάσεις στο σχετικό πρόγραμμα. Οι δύο φορείς θα λάβουν 21.200.000 ευρώ, μετά την υποβολή των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα.

SVAK

Ανάπτυξη μοντέλου βιώσιμης αστικής κινητικότητας

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στον βιώσιμο σχεδιασμό των μεταφορικών συστημάτων, όχι μόνο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, μέσω των μεγάλων έργων που υλοποιούνται και σας προανέφερα, αλλά επίσης θέτει τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ως το κύριο εργαλείο σχεδιασμού για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Η θέσπιση των ΣΒΑΚ στη χώρα μας, προηγήθηκε των ενεργειών που εξελίσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση την τρέχουσα περίοδο για την υποχρεωτική εκπόνηση ΣΒΑΚ από τους αστικούς κόμβους του ΔΕΔ-Μ, δηλαδή για την Ελλάδα από 17 καθορισμένους ΟΤΑ, όπως προβλέπει η αναθεώρηση του σχετικού κανονισμού που ολοκληρώνεται τον επόμενο χρόνο (2024). Με τα ΣΒΑΚ καθορίζονται ρητά οι τομείς πολιτικής στους οποίους ο σχεδιασμός της κινητικότητας προτείνει μέτρα, όπως η ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, οι ήπιοι τρόποι μετακίνησης, η οδική ασφάλεια, η προσβασιμότητα για όλους, κ.α., με κοινό παρονομαστή τη μείωση της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας και τη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης στις πόλεις μας.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ