top icon
Επικαιρότητα

ΕΛΒΟ – στο 21% η συμμετοχή του Δημοσίου

Το δικαίωμα να συμμετάσχει με ποσοστό μέχρι 21% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) απέκτησε και επίσημα το ελληνικό Δημόσιο.

Επισημοποιήθηκε πλέον η συμφωνία μεταξύ του εκπροσωπούμενου από τον υπουργό Οικονομικών ελληνικού Δημοσίου και της ισραηλινής εταιρείας που πλειοδότησε στον διαγωνισμό, σχετικά με το δικαίωμα του πρώτου να συμμετάσχει με ποσοστό έως 21% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων 2020 (ΕΛΒΟ). Μετά την εξέλιξη αυτή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε τα κάτωθι: «Μετά από έξι χρόνια παλινωδιών και ατελέσφορων διαδικασιών, η ΕΛΒΟ μπορεί πλέον να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία, με τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας. Ο συγκεκριμένος όρος του διαγωνισμού για το 21% είχε προβλεφθεί λόγω και του τομέα δραστηριοποίησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων. Μια εταιρεία με μακρά ιστορία, που τελεί σε ειδική εκκαθάριση, από το 2014 έως σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι είχαν διενεργηθεί, χωρίς αποτέλεσμα, δύο δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, ένας τον Απρίλιο 2017 και ένας τον Αύγουστο 2018, και ένας διαγωνισμός, με ελεύθερη διαπραγμάτευση που ματαιώθηκε, τον Φεβρουάριο 2019. Τον Μάρτιο του 2020 ο εκκαθαριστής προχώρησε εκ νέου σε δημόσια πρόσκληση διεξαγωγής του διαγωνισμού, με ελεύθερη διαπραγμάτευση. Μέσω της διαδικασίας αυτής αναδείχθηκε ο εν λόγω πλειοδότης».

Μπορεί σε οικονομικό επίπεδο η κατάσταση να μην είναι πολύ καλή, ωστόσο η ΕΛΒΟ διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα. Καταρχάς, οι εγκαταστάσεις της έχουν έκταση 270 στρεμμάτων και καλύπτουν επιφάνεια 60.000 τετραγωνικών μέτρων στη Σίνδο. Ακόμη, διαθέτει πιστοποιημένη γραμμή συναρμολόγησης αρμάτων μάχης Leopard, καθώς επίσης και σταθμό διαγνωστικών και συντήρησής τους. Επιπλέον, η απόκτηση του σήματος και του τίτλου “ΕΛΒΟ” συνεπάγεται εξοπλισμό, δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, σχέδια, άδειες και πατέντες που έχουν αποκτηθεί από το 1972 -όταν ιδρύθηκε η βιομηχανία- έως σήμερα. Σημειώνεται, πως η ΕΛΒΟ έχει υπάρξει βασικός προμηθευτής του Ελληνικού Δημοσίου αναφορικά με οχήματα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πρόσφατα, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ανακοίνωση την πρόθεση ανανέωσης των ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ με 1000 λεωφορεία, σχέδιο στο οποίο η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων θα μπορούσε να συμμετάσχει.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ