top icon
Επικαιρότητα

Επίσκεψη στο εργοστάσιο παραγωγής του Fiat 500X

Bρεθήκαμε προσκεκλημένοι της Fiat στο Melfi, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής των 500X, Punto και Renegade, με το τελευταίο να είναι το πρώτο Jeep στην ιστορία που κατασκευάζεται εκτός ΗΠΑ.

Τις προηγούμενες ημέρες βρεθήκαμε προσκεκλημένοι της Fiat στο Melfi, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής των Fiat 500X, Punto και Jeep Renegade, με το τελευταίο να αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς πρόκειται για το πρώτο Jeep στην ιστορία που κατασκευάζεται εκτός ΗΠΑ.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στο… τακούνι της ιταλικής μπότας (Απουλία) και απασχολεί 8.000 εργαζόμενους από την ευρύτερη περιοχή, δίνοντας ανάσα σε μια διοικητική περιφέρεια με ανεργία υψηλότερη του μέσου όρου της χώρας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1993, ώστε να παράγει το Punto πρώτης γενιάς, αλλά από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι του εκσυγχρονισμού. 6 εκατομμύρια μονάδες και 22 χρόνια μετά, το εργοστάσιο του Melfi είναι εφοδιασμένο, σήμερα, με 968 ρομπότ, έχει φθάσει σε έκταση τα 1.900 στρέμματα και λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως για να καλύψει τη ζήτηση, κατασκευάζοντας 500… 500Χ ημερησίως, επί συνόλου 1.400 μονάδων 500Χ, Renagade και Punto. Ιδιαίτερη σημασία έχουν δώσει οι Ιταλοί στην ασφάλεια στους χώρους εργασίας, και είναι χαρακτηριστικό το ότι δεν έχει συμβεί ατύχημα με τραυματισμό τα τελευταία 4 χρόνια.

Στη διαδικασία παραγωγής καθεαυτή, οι Ιταλοί είναι περήφανοι για το Pilotino, μια πλήρη μικρογραφία της κανονικής γραμμής παραγωγής, στην οποία εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι πριν αναλάβουν το πόστο τους. Εκεί, παράγονται χειροποίητα 500Χ και Renegade με ρυθμό ως 20 την ημέρα.

Τα 500Χ που βγαίνουν από τις πύλες του Melfi στέλνονται σε 100 χώρες και οι παραγγελίες έχουν ξεπεράσει τις 10.000 τους τελευταίους 2 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ζωτικής σημασίας για τη Fiat και άξιζε την επένδυση 1 δις ευρώ και 1.000.000 ωρών εκπαίδευσης που πραγματοποίησαν οι Ιταλοί στο συγκεκριμένο εργοστάσιο για το καινούργιο μοντέλο της γκάμας._Σ.Λ.

Κάντε μια βόλτα στο εργοστάσιο, όπως ακριβώς την κάναμε κι εμείς, ακολουθώντας το λινκ:

http://fcamelfiplant.fiat.com/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ