top icon
Επικαιρότητα

H Mercedes… απολύει τα ρομπότ

Η γερμανική εταιρεία αντικαθιστά τα ρομπότ με ανθρώπους. Όχι για να μειώσει την ανεργία, αλλά για να βελτιστοποιήσει την παραγωγή της. Και φυσικά, τα κέρδη της.

Η Mercedes, μέσω πρόσφατων δηλώσεων που πραγματοποίησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο Υπεύθυνος Παραγωγής της εταιρείας, Markus Schaefer, ουσιαστικά προαναγγέλλει τη μερική απομάκρυνση των ρομπότ από συγκεκριμένα σημεία της γραμμής παραγωγής και την αντικατάστασή τους με ανθρώπους. Το κίνητρο της γερμανικής φίρμας δεν είναι ασφαλώς η… φιλανθρωπία, αλλά η περαιτέρω προσαρμογή του βιομηχανικού της κλάδου στις ανάγκες κατασκευής εξατομικευμένων μοντέλων, καθώς, θέλοντας και μη, η μεγάλη ποικιλία εκδόσεων και αξεσουάρ δε φαίνεται να ευνοεί τα ρομπότ, τα οποία ανταποκρίνονται καλύτερα σε συνθήκες μαζικής παραγωγής και λιγότερο στην «κατά παραγγελία» κατασκευή οχημάτων.

«Τα ρομπότ δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με το βαθμό της εξατομίκευσης και τις πολλές παραλλαγές που διαθέτουμε σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Markus Schaefer.

Η απόφαση για μερική απομάκρυνση των ρομπότ αφορά σε πρώτη φάση στη γραμμή παραγωγής τους εργοστασίου Sindelfingen, στις εγκαταστάσεις του οποίου παράγονται σε ετήσια βάση περίπου 400.000 οχήματα της γερμανικής εταιρείας. Σύμφωνα με την Mercedes, η παρουσία περισσότερων ανθρώπων και λιγότερων… μηχανών θα καταστήσει την κατασκευή οχημάτων πολύ πιο ευέλικτη και γρήγορη μειώνοντας το χρόνο «γέννησης» ενός οχήματος από 60 στις 30 περίπου ώρες.

«Με την απόφαση αυτή γλιτώνουμε χρήματα και συγχρόνως διασφαλίζουμε το μέλλον μας», σχολίασε ο Markus Schaefer.

Με τον τρόπο αυτό «θα χρειασθούν μόνο λίγες μέρες, όχι παραπάνω από δύο, ούτως ώστε να μεταμορφωθεί η γραμμή παραγωγής από πλήρως αυτοματοποιημένη σε πιο… εξανθρωπισμένη», πρόσθεσε ο Υπεύθυνος Παραγωγής της γερμανικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τα σχέδια των Γερμανών, οι μηχανές δεν πρόκειται να… εξαφανιστούν τελείως, καθώς η απόφαση για απομάκρυνσή τους αφορά αποκλειστικά στα μεγάλα, στατικού τύπου ρομπότ συναρμολόγησης. Σε αντίθεση, η εταιρεία φαίνεται πως στο εγγύς μέλλον θα επενδύσει στα μικρά και πιο συμπαγή σε διαστάσεις ρομπότ, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με εξελιγμένους αισθητήρες και αυξημένη τεχνητή νοημοσύνη ούτως ώστε να μπορούν να… συνεργάζονται αρμονικά (και αποδοτικά, ασφαλώς) δίπλα στους ανθρώπους.

Σε αντίστοιχες πρακτικές προσανατολίζονται τόσο η VW όσο και η επίσης γερμανική BMW._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ