top icon
Επικαιρότητα

H Porsche μας ξεναγεί στα άδυτα των μπόξερ κινητήρων της (+video)

Ο μπόξερ κινητήρας αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Porsche εδώ και πολλές δεκαετίες. Ας δούμε με την ευκαιρία της πρεμιέρας της νέας 911 Turbo S ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των «επίπεδων» κινητήρων των Γερμανών σε τεχνολογικό – και όχι μόνο – επίπεδο.

Με εσωτερική κωδική ονομασία «A92» και «A92 evo», οι 4κύλινδροι και 6κύλινδροι κινητήρες μπόξερ από το Zuffenhausen αποτελούν εδώ και πολλές δεκαετίες το σημείο αναφοράς για το σύνολο των σπορ μοντέλων της Porsche – όπως η αειθαλής «911», αλλά και η νεότερη και κεντρομήχανη για την περίσταση σειρά μοντέλων με τη διακριτική ονομασία «718».

Porsche Boxer Engine

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι εν λόγω οικογένειες κινητήρων αποτελούν ένα ενιαίο και ευέλικτο τεχνολογικό «σχήμα», με παρόμοιες προδιαγραφές και αρχιτεκτονική, από το οποίο μπορούν να προκύψουν πολλές και διαφορετικές μονάδες κίνησης, κάθε μια με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Μία ματιά στο φάσμα των διαθέσιμων, αυτή τη στιγμή, επιλογών είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς του λόγου το αληθές: 4 ή 6 κύλινδροι, με φυσική αναπνοή ή υπερσυμπίεση, με χωρητικότητα από 2,0 έως και 4,0 λίτρα, με ισχύ από 250 έως και 650 ίππους και με ροπή από 310 έως και 800 Nm.

Porsche Boxer Engine

Ένα πράγμα που έχουν ως κοινό στοιχείο όλοι οι μπόξερ κινητήρες της Porsche είναι η απόσταση των κυλίνδρων τους, η οποία σε κάθε εκδοχή ορίζεται στα 118 χιλιοστά. Από εκεί και πέρα, η διάμετρος των τελευταίων ποικίλει κυμαινόμενη από 91 έως και 102 χιλιοστά, ενώ οι διαδρομή τους «παίζει», ανάλογα με τον στρόφαλο, από 76,4 έως και 81,5 χιλιοστά. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το πλήθος των κυλίνδρων, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 5 διαφορετικών εκδοχών ως προς τη χωρητικότητα των «A92» και «A92 evo», αλλά και 9 επιπέδων μέγιστης ισχύος στο σύνολο των διαθέσιμων εκδόσεων των «718» και «911».

Porsche Boxer Engine

Σύμφωνα με τους Γερμανούς, όλοι οι κινητήρες μοιράζονται ένα πλήθος από πανομοιότυπα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται χωρίς τροποποιήσεις σε όλες τις παραλλαγές τους, καθώς και εξαρτήματα με παρόμοιες «σχεδιαστικές αρχές», παρέχοντας έτσι στους μηχανικούς ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες ευελιξίας και ελευθερίας. Και φυσικά, χαμηλότερο για την εταιρεία κόστος εξέλιξης και παραγωγής.  Το αποτέλεσμα είναι – σύμφωνα με την Porsche – όλοι οι «επίπεδοι» κινητήρες της να φέρουν τα ίδια «γονίδια» και παρά τους διαφορετικούς τους χαρακτήρες, να είναι όλοι εξίσου αποτελεσματικοί και εύηχοι στην πράξη, σε όλα τα μοντέλα στα οποία θα «φορεθούν».

Porsche Boxster

Το πιο πρόσφατο δείγμα γραφής της Porsche στο εν λόγω πεδίο είναι ο μπόξερ κινητήρας των 3,8 λίτρων, ο οποίος παρέχει κίνηση στη νέα 911 Turbo S που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν έναν περίπου μήνα. Αναλυτικότερα, στην πλάτη των δύο επιβατών και των δύο εκδόσεων αμαξώματος της νέας 911 Τurbo S (Coupe και Cabriolet) φιλοξενείται ένα 6κύλινδρο διαμάντι, το οποίο διαθέτει δύο υπερσυμπιεστές μεταβλητής γεωμετρίας (VTG), με συμμετρική όπως χαρακτηρίζεται θέση στο «σώμα» της μονάδας κίνησης, αποδίδοντας μέγιστη ισχύ 650 ίππων. Ήτοι, 70 επιπλέον σε σχέση με το παρελθόν.

Η παραπάνω ισχύς δεν είναι όμως το μοναδικό ατού του κινητήρα, καθώς αρωγός του οδηγού είναι τόσο η ροπή των 800 Nm, τα οποία αποδίδονται σταθερά από τις 2.500 έως και τις 4.500 σ.α.λ., όσο και στο «διπλόδισκο» PDK κιβώτιο των 8 για την περίσταση σχέσεων. Νέο, σε σχέση με το παρελθόν, είναι το σύστημα «αναπνοής» και ψύξης του flat-six κινητήρα, τα ηλεκτρονικά πτερύγια της βαλβίδας ανακούφισης, αλλά και τα πιεζοηλεκτρικά μπεκ. Στον τεχνικό τομέα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι μπροστά από τα φίλτρα αέρα, που βρίσκονται τώρα εγκατεστημένα στα πίσω πτερύγια, έχουν ενσωματωθεί και άλλες δύο εισαγωγές αέρα μέσω της πίσω γρίλιας, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των εισαγωγών σε τέσσερις.

Porsche Boxer Engine

Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία, η νέα Porsche 911 Turbo S είναι… διαβολικά γρήγορη καθώς είναι σε θέση να επιταχύνει από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο 2,7 δλ. επιτυγχάνοντας τελική ταχύτητα που αγγίζει τα 330 χλμ./ώρα. Ακόμα πιο εντυπωσιακά όμως είναι τα 8,9 δλ. που απαιτούνται για την επίσης τυπική, αλλά καθ’ όλα ενδεικτική των δυνατοτήτων του μοντέλου, επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 200 χλμ./ώρα, τιμή βελτιωμένη κατά 1 δλ. σε σχέση με το παρελθόν. Τέλος, άξια αναφοράς είναι και τα επιτεύγματα της μονάδας κίνησης σε κατανάλωση και εκπομπές ρύπων, με το γερμανικό εργοστάσιο να ανακοινώνει τα 254 gr ως μέση εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο κίνησης και τα 11,2 λίτρα ως μέσες απαιτήσεις σε καύσιμο ανά 100 χιλιόμετρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ