top icon
Επικαιρότητα

Η δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε Nokia και Daimler καλά κρατεί

Η Daimler, η μητρική εταιρεία της Mercedes-Benz, έχασε στην πρόσφατη δικαστική της διαμάχη με την Nokia, καθώς δικαστήριο της Γερμανίας απεφάνθη ότι η πρώτη χρησιμοποίησε τεχνολογίες της φινλανδικής φίρμας χωρίς την άδεια της.

Η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις Daimler και Nokia, αν μη τι άλλο, έρχεται να καταδείξει έναν ευρύτερο «πόλεμο» ανάμεσα στις καταξιωμένες εταιρείες στο χώρο της τεχνολογίας, όπως η Φινλανδική, και τους παραδοσιακούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως ο Γερμανικός, αναφορικά με τα δικαιώματα που σχετίζονται με τις διαδεδομένες πλέον «ψηφιακές λύσεις» που χρησιμοποιούνται σήμερα στα οχήματα στα συστήματα πλοήγησης και επικοινωνίας των τελευταίων.

Για τη Nokia πρόκειται για ζήτημα ζωτικής σημασίας, καθώς η πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία στο χώρο των συσκευών κινητής τηλεφωνίας κερδίζει σήμερα κάθε χρόνο περί τα 1,4 δις ευρώ από την παροχή σε άλλες εταιρείες των τεχνολογιών που η ίδια αναπτύσσει.

Στην προκειμένη περίπτωση, δικαστήριο της πόλης του Μάνχαϊμ στη Γερμανία απεφάνθη υπέρ της Nokia και εναντίον της Daimler, δηλώνοντας ότι η τελευταία δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συνάψει τις δέουσες συμφωνίες αδειοδότησης με την Φινλανδική εταιρεία.

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί μια σημαντική υποστήριξη τόσο στην πολυετή προσφορά της Nokia όσο και στη βασική αρχή ότι οι δημιουργοί θα πρέπει να λάμβάνουν μια δίκαιη αμοιβή. Ελπίζουμε ότι η Daimler θα αποδεχθεί τώρα τις υποχρεώσεις της και θα αποκτήσει τις απαραίτητες άδειες με δίκαιους όρους», δήλωσε χαρακτηριστικά η Jenni Lukander, πρόεδρος της Nokia Technologies.

Μετά την ως άνω απόφαση, η Nokia μπορεί να επιβάλει μονομερώς την απαγόρευση πωλήσεων των οχημάτων της Daimler, ωστόσο όμως κάτι τέτοιο φαντάζει αρκετά απίθανο μιας και η κίνηση αυτή προϋποθέτει την έκδοση ενός ομολόγου ύψους 7 δις ευρώ ως εγγύηση για την κάλυψη τυχόν ζημιών σε περίπτωση ανατροπής της απαγόρευσης πωλήσεων μετά την επικειμένη έφεση στην οποία πρόκειται να προβεί η Daimler την προσεχή περίοδο.

Όπως όλα δείχνουν, ο δικαστικός «πόλεμος» ανάμεσα στις Nokia και Daimler θα συνεχιστεί την προσεχή περίοδο, καθώς εκκρεμούν στη Γερμανία – και συγκεκριμένα στις πόλεις του Μονάχου και του Ντίσελντορφ – δύο ακόμα υποθέσεις με ανάλογο «περιεχόμενο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ