top icon
Επικαιρότητα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να ζητήσει πίσω τα δάνεια που χορήγησε στη Daimler

Υπό τη σκιά των ερευνών που διεξάγουν οι αρχές των ΗΠΑ για πιθανή χρήση παράτυπων λογισμικών σε πετρελαιοκίνητα μοντέλα της Daimler, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μελετά το ενδεχόμενο να ζητήσει πίσω τα δάνεια που χορήγησε στη γερμανική εταιρεία προκειμένου η τελευταία να πραγματοποιήσει έρευνα για την εξέλιξη «καθαρών» τεχνολογιών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters το οποίο επικαλείται σημερινή δημοσίευση της εφημερίδας Welt am Sonntag, τα δάνεια που από το 2010 και μετά έλαβε υπό τη μορφή δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η Daimler προκειμένου να εξελίξει «καθαρούς» κινητήρες ντίζελ, ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 3,8 δις ευρώ. Από αυτά, μάλιστα, τα 2 δις ευρώ ακόμα εκκρεμούν.

Διαβάστε επίσης: Παράνομα λογισμικά σε μοντέλα της Daimler φαίνεται πως ανακάλυψαν οι αρχές των ΗΠΑ

Η είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – EIB) σκέφτεται να καταγγείλει τα εν λόγω δάνεια έρχεται μετά από δημοσίευμα της γερμανικής Bild am Sonntag το οποίο αναφέρει πως οι αρχές των ΗΠΑ βρήκαν παράνομα λογισμικά που βοήθησαν ώστε συγκεκριμένα μοντέλα της να περάσουν με επιτυχία από τις καθιερωμένες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού διαδικασίες πιστοποίησης των εκπομπών ρύπων.

Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος της EIB δήλωσε για το θέμα τα εξής:

«Η ΕΙΒ ανησυχεί για τις κατηγορίες εναντίον της Daimler και τις πιθανές συνέπειες της χρηματοδότησης που χορήγησε η τράπεζα στη εταιρεία».

Διαβάστε επίσης: Η Daimler κινδυνεύει από… νεοναζιστικά στοιχεία

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων φέρεται να δήλωσε θα περιμένει τα αποτελέσματα των επίσημων ερευνών πριν αποφασίσει αν η Daimler θα πρέπει να αποπληρώσει τα δάνεια.

Από τη μεριά του, εκπρόσωπος της Daimler δήλωσε στο Reuters ότι είχε λάβει «αίτηση πληροφόρησης» από την ΕΤΕπ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει από το 2009 και μετά πάνω από 8 δις ευρώ σε δάνεια σε αρκετούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένης της VW, για την υποστήριξη της ανάπτυξης οχημάτων με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα._Χ.Α.

Διαβάστε επίσης: Η κινεζική Geely έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Daimler

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ