Επικαιρότητα Κόσμος

Αποκάλυψη για τη νέα BMW X2 xDrive25e

Η BMW X2 αποκτά και αυτή με τη σειρά της ένα plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης με μπαταρία, ηλεκτροκινητήρα και κινητήρα βενζίνης, που εξασφαλίζουν μέγιστη ισχύ ίππων 220 και ηλεκτρική αυτονομία 53 χλμ.

Όπως είναι προφανές, σημείο αναφοράς στη νέα Χ2 xDrive25e, ακριβώς όπως συμβαίνει και με την αντίστοιχη παραλλαγή της Χ1, είναι το plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης της BMW που φιλοξενείται κάτω από τα ήδη γνωστά μεταλλικά μέρη της κατασκευής. Βασικός πυλώνας εδώ είναι ο γνωστός, 3κύλινδρος TwinTurbo κινητήρας βενζίνης των 1,5 λίτρων των Βαυαρών, ο οποίος αποδίδει για την περίσταση μέγιστη ισχύ 125 ίππων και ροπή 220 Nm.

BMW X2 xDrive25e

Το έτερο σκέλος της μονάδας κίνησης αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος κινεί τους πίσω τροχούς του αυτοκινήτου (σ.σ.: ο θερμικός τροφοδοτεί κατ’ αντιστοιχία του εμπρός με την αρωγή ενός αυτόματου κιβωτίου 6 σχέσεων της οικογένειας Steptronic) αποδίδοντας 95 ίππους και 165 Nm ροπής σε αγαστή συνεργασία με σύστημα μετάδοσης μονής σχέσης.

BMW X2 xDrive25e

Συνδυαστικά, το όλο πακέτο έχει ονομαστική απόδοση 220 ίππων, με τη ροπή να ανέρχεται στα 385 Nm. Σύμφωνα με τους Βαυαρούς, η νέα Χ2 xDrive25e είναι σε θέση να επιταχύνει από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο 6,8 μόλις δευτερολέπτων, φτάνοντας σε τελική ταχύτητα τα 195 χλμ./ώρα (135 χλμ./ώρα αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας).

BMW X2 xDrive25e

Το επαναφορτιζόμενο SAC (Sport Activity Coupe) της BMW είναι εφοδιασμένο με μία μπαταρία ιόντων λιθίου τελευταίας γενιάς και ωφέλιμη δυναμική 8,8 kWh (σ.σ.: η ονομαστική φτάνει τις 10 kWh), τιμή που εξασφαλίζει στη νέα BMW Χ2 xDrive25e ηλεκτρική αυτονομία με μια πλήρη φόρτιση που ανέρχεται στα 53 χλμ., σύμφωνα με τις μετρήσεις του πρωτοκόλλου WLTP ή στα 57 χλμ. με βάση το πρότυπο NEDC.

BMW X2 xDrive25e

Σε ότι αφορά τις ενεργειακές απαιτήσεις, τα επισήμως δημοσιευμένα στοιχεία κάνουν λόγο για μέση κατανάλωση βενζίνης της τάξης των μόλις 1,7 ή 1,9 λίτρων για κάθε 100 χλμ./ώρα (μέση εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα: 38 ή 43 gr/χλμ. στο πρωτόκολλο WLTP και NEDC, αντίστοιχα). Σε κοινή οικιακή πρίζα, για την πλήρη φόρτιση της μπαταρίας απαιτούνται περί τις 5 ώρες (3,8 ώρες έως το 80% της μέγιστης χωρητικότητας με ισχύ έως 2,3 KW), ενώ με τη χρήση επιτοίχιου φορτιστή i Wallbox με ισχύ 3,7 kW, 3,2 και 2,4 ώρες, αντίστοιχα.

BMW X2 xDrive25e

Ο οδηγός του αυτοκινήτου έχει στη διάθεση του το πρόγραμμα Auto eDrive, το οποίο διασφαλίζει τη βέλτιστη αλληλεπίδραση των διαφορετικών μονάδων κίνησης – μάλιστα, ενεργός είναι ο ρόλος εδώ του συστήματος πλοήγησης, το οποίο έρχεται να βελτιστοποιήσει τη λειτουργία των δύο μονάδων ανάλογα με τις «διαγνωσθείσες» συνθήκες κίνησης. Το πρόγραμμα Max eDrive αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες του ηλεκτροκινητήρα, με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, στα 135 χλμ./ώρα.

BMW X2 xDrive25e

Τέλος, το πρόγραμμα Save Battery παρέχει στον οδηγό τη δυνατότητα να διατηρεί την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας υψηλής τάσης κατά την οδήγηση ή να την αυξάνει μέσω ανάκτησης της ενέργειας κατά την πέδηση. Με αυτό τον τρόπο η χωρητικότητα της μπαταρίας μπορεί να αποθηκευτεί για μεταγενέστερη χρήση – όπως για παράδειγμα στην πόλη σε περιβαλλοντικές ζώνες. Ο διακόπτης εμπειρίας οδήγησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα από τη λειτουργία οδήγησης. Επίσης, ο οδηγός της νέας Χ2 xDrive25e μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει τις λειτουργίες Comfort, Sport και Eco Pro για να διαμορφώσει ανάλογα τη λειτουργία τόσο των μονάδων κίνησης όσο και της ανάρτησης.

Ποιος από τους 7 φιναλίστ για το COTY 2021 κερδίζει τη δική σας ψήφο σαν Αυτοκίνητο της Χρονιάς;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου