top icon
Κόσμος

Νέα Aston Martin Valhalla: Υβριδική με 950 ίππους

Η πρωτότυπη μορφή της Aston Martin Valhalla «φωτογραφίζει» ένα κεντρομήχανο supercar με υβριδική καρδιά και πολλές επιρροές σε επίπεδο τεχνολογιών και σχεδίασης από τα μονοθέσια της F1.

Η νέα Aston Martin Valhalla αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά μοντέλα και… βήματα για τη βρετανική εταιρεία στην πορεία της προς το μέλλον. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ιθύνοντες της σήμερα, πρόκειται για ένα αυτοκίνητο «που επαναπροσδιορίζει την Aston Martin», κι αυτό όχι μόνο χάρη στην υβριδική καρδιά που παραπέμπει σε φιλοσοφία και λύσεις που είδαμε στην Ferrari SF90 Stradale.

Αν μη τι άλλο, μία από τις μεγαλύτερες επιρροές κατά τη διάρκεια του διετούς «σχηματισμού» της νέας Aston Martin Valhalla – από το πρωτότυπο RB-003 που είδαμε το 2019 στη Γενεύη έως τη σημερινή, πρωτότυπη μορφή της – αποτέλεσε η νέα ομάδα της F1 που υποστηρίζεται από το εργοστάσιο της εταιρείας.

Aston Martin Valhalla

Έτσι, διόλου τυχαία η επίσημη πρεμιέρα του νέου supercar των Βρετανών έγινε , στα κεντρικά γραφεία της ομάδας στο Silverstone, λίγο πριν ανοίξει η αυλαία του GP M. Βρετανίας, στο οποίο η Aston Martin δίνει το «παρών» για πρώτη φορά εδώ και 61 χρόνια.

Σε αντίθεση με το πρωτότυπο του 2019, η «νέα» Aston Martin Valhalla δεν παίρνει κίνηση από έναν V6 κινητήρα, αλλά από τον… Γερμανικό 4.0 V8 της Mercedes-AMG, ακολουθώντας πιστά τα χνάρια των DB11 και Vantage. Για την περίσταση, ο 8κύλινδρος, ο οποίος περιστρέφεται έως και τις 7.200 σ.α.λ, αποδίδει 750 ίππους, κινώντας τους πίσω τροχούς με την αρωγή ενός 8τάχυτου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη.

Ωστόσο, όντας… υβριδικός, συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες με συνδυαστική ισχύ 204 ίππων που βρίσκονται εγκατεστημένοι στον εμπρός άξονα και πίσω από τον κεντρικά τοποθετημένο V8.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η νέα Aston Martin Valhalla θα είναι σε θέση να επιταχύνει από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο 2,5 δλ. επιτυγχάνοντας τελική ταχύτητα 350 χλμ./ώρα.

Aston Martin Valhalla

Για την αμιγώς ηλεκτρική της κίνηση, η Valhalla χρησιμοποιεί μόνο τον εμπρός ηλεκτροκινητήρα που εξασφαλίζουν αυτονομία μόλις 12 χλμ./ώρα σε ταχύτητες έως και 130 χλμ./ώρα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για την κίνηση του οχήματος προς τα πίσω, το βρετανικό supercar χρησιμοποιεί μόνο τον εν λόγω ηλεκτροκινητήρα καθιστώντας περιττή την παρουσία της σχετικής σχέσης «μέσα» στο DCT κιβώτιο – το οποίο ενσωματώνει ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό.

Aston Martin Valhalla

Το περίβλημα της μονάδας κίνησης συνίσταται σε ένα ειδικά σχεδιασμένο «hub» από ανθρακονήματα που εξασφαλίzει μέγιστη ακαμψία και περιορισμένο βάρος. Σύμφωνα με την Aston Martin, η νέα Valhalla θα ζυγίζει, χωρίς υγρά, περί τα 1.550 κιολά, ενώ στοιχεία του αμαξώματος που ενισχύουν την αεροδυναμική – συμπεριλαμβανομένων της διαμόρφωσης του κάτω μέρος του οχήματος και ενός ενεργού εμπρόσθιου splitter και πίσω αεροτομής – θα εξασφαλίζουν κάθετη δύναμη 600 κιλά στα 240 χλμ./ώρα.

Aston Martin Valhalla

Προς το παρόν, η Aston Martin δεν αποκαλύπτει τη μορφή του εσωτερικού της νέας Valhalla, που ούτως ή άλλως θα ξεκινήσει να διατίθεται μέσα στο δεύτερο μισό του 2023 σε τιμές που θα ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ ανά μονάδα.

Δείτε το σχετικό βίντεο στη συνέχεια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Aston Martin Valhalla
  • Aston Martin Valhalla
  • Aston Martin Valhalla
  • Aston Martin Valhalla
  • Aston Martin Valhalla
  • Aston Martin Vantage V12
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ