top icon
Επικαιρότητα

Daimler: Αναβαθμίσεις στο software για 3 εκ. οχήματα στην Ευρώπη λόγω ρύπων

Η αναβάθμιση αφορά στη βελτίωση των εκπομπών ρύπων σε πετρελαιοκίνητα μοντέλα της Mercedes προδιαγραφών Euro 5 και 6.

Δεν έχουν περάσει τέσσερις μέρες από τότε που σας είχαμε κατ’ αποκλειστικότητα μεταφέρει την είδηση ότι οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές της πόλης της Στουτγάρδης, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται το διοικητικό επιτελείο της Daimler, εξέδωσαν ένταλμα έρευνας προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες της γερμανικής εταιρείας αναφορικά με πιθανές υπερβάσεις στις εκπομπές ρύπων σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο αυτοκίνητά της τα οποία πωλήθηκαν από το 2008 έως και το 2016 στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Και σήμερα, τέσσερα μόλις 24ωρα μετά, σε μια κίνηση… συμμόρφωσης, οι Γερμανοί ανακοινώνουν ένα εθελοντικό, όπως οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν, πρόγραμμα «επιδιόρθωσης» για περισσότερα από 3 εκ. μοντέλα τους που ήδη βρίσκονται στους δρόμους της γηραιάς ηπείρου.

Η Daimler, η οποία επανειλημμένα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες που προέρχονται από το εσωτερικό της Γερμανίας και αφορούν στην ύπαρξη λογισμικού χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων σε μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων της, δήλωσε σήμερα πως θα εγκαταστήσει ένα νέο software στους πετρελαιοκινητήρες μοντέλων της με προδιαγραφές Euro 5 και 6 ώστε σε πρακτικό επίπεδο να μειωθούν οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) και σε… ψυχολογικό να «ενισχυθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές».

Η όλη αυτή «πράξη», η οποία θα κοστίσει στη Daimler περί τα 220 εκ. ευρώ, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας. Η «επιδιόρθωση», η οποία φυσικά γίνεται χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για τον πελάτη, ξεκινά τις προσεχείς εβδομάδες και δεν θα διαρκέσει σε κάθε αυτοκίνητο περισσότερο από μια ώρα, σύμφωνα με την Daimler.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία επανέλαβε τη δέσμευσή της να φέρει στην αγορά μια νέα γενιά κινητήρων ντίζελ η οποία θα είναι περισσότερο «καθαρή» και ακόμα πιο οικονομική σε κατανάλωση σε σχέση με την υπάρχουσα.

«Η δημόσια συζήτηση για τους κινητήρες ντίζελ έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι κινητήρες αυτοί θα συνεχίσουν να αποτελούν μια σταθερή αξία στο μίγμα της αυτοκίνησης όχι μόνο λόγω των χαμηλών τους εκπομπών, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρείας, Dieter Zetche.

Και προσέθεσε στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη προ ολίγου:

«Για το λόγο αυτό προβαίνουμε σήμερα σε επιπρόσθετα μέτρα ώστε να εξασφαλίσουμε τους πελάτες μας αλλά και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη τους στην τεχνολογία των πετρελαιοκινητήρων». _X.A.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ