top icon
Κόσμος

Donkervoort F22: Light is right

Το ελαφρύτερο supercar στον κόσμο έρχεται από την Ολλανδία και φέρει την ονομασία Donkervoort F22.

Η Donkervoort αυτοπροσδιορίζεται ως μια «μπουτίκ μάρκα», και όχι άδικα, μιας και η εμπορική της πορεία δεν είναι και τόσο ευρεία, καθώς από το 1978 μέχρι και σήμερα σχεδόν 1.500 αυτοκίνητά της βρίσκονται στους δρόμους. Κάτι βέβαια που δεν συνεπάγεται κάτι αρνητικό όσον αφορά τις δυνατότητες των Ολλανδών. Τουναντίον, μάλιστα.

Το καθ’ όλα εντυπωσιακό F22 είναι ο διάδοχος του D8 GTO, προτάσσοντας διπλάσια στρεπτική ακαμψία σε σχέση με αυτό και ένα υβριδικό –ας μας επιτραπεί ο όρος- σωληνωτό πλαίσιο, το οποίο συντίθεται από προηγμένα και όσο το δυνατόν πιο ελαφριά υλικά όπως το ατσάλι και το carbon.

Donkervoort F22

Χάρη σε αυτό και το απέριττη σε κάθε πτυχή προσέγγιση των δημιουργών του, το Donkervoort F22 δεν ξεπερνά σε βάρος τα μόλις 750 κιλά, γεγονός που το καθιστά «το ελαφρύτερο, 2θεσιο suepercar στον κόσμο για χρήση σε δημόσιο δρόμο».

Donkervoort F22

Από πλευράς μεγέθους, το Donkervoort F22 αποδεικνύεται εξαιρετικά συμπαγές, με δεδομένο ότι το συνολικό του μήκος (4.039 χλστ.) κυμαίνεται στα επίπεδα ενός σύγχρονου μίνι αυτοκινήτου. Το πλάτος του ξεπερνά οριακά τα 1,9 μ., ενώ το ύψος του περιορίζεται στα 1,1 μ.

Donkervoort F22

Σημείο αναφοράς εδώ είναι επίσης η Twin Targa οροφή, η οποία αποτελείται από δύο carbon τμήματα που εγκαθίστανται στις δύο πλευρές μιας αφαιρούμενης κεντρικής μπάρας από ανθρακονήματα Ex-Core. Κάθε τμήμα της οροφής διαθέτει τη δική της μικρή αεροτομή, για σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες και μείωση του θορύβου, και κάθε μία μπορεί να αφαιρεθεί με την αρωγή τριών απλών μανδάλων και να αποθηκευτεί στο χώρο αποσκευών.

Donkervoort F22

Την κίνηση προσφέρει ένας παλιός γνώριμος. Και συγκεκριμένα, ο 5κύλινδρος κινητήρας των 2,5 λίτρων της Audi Sport, ο οποίος αποδίδει για την περίσταση 500 ίππους εκπέμποντας 163 gr CΟ2 ανά χιλιόμετρο κίνησης. Αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι το γερμανικό διαμάντι δεν συνεργάζεται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, αλλά με ένα 5τάχυτο μηχανικό, σε συνδυασμό με μπλοκέ διαφορικό τύπου Τόρσεν. Κάτι που δεν το εμποδίζει να αναπτύσσει τελική ταχύτητα που φτάνει τα 290 χλμ./ώρα.

Donkervoort F22

Η ανάρτηση του Donkervoort F22 είναι ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη, και μάλιστα με δυνατότητα ανύψωσης κατά 35 χλστ. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν αν το δικό τους F22 θα διαθέτει σύστημα διεύθυνσης με ή χωρίς υποβοήθηση, ενώ προαιρετικός είναι τόσο ο κλιματισμός όσο και το ABS.

Donkervoort F22

Τo Donkervoort F22 θα παραχθεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων που έχουν ήδη πωληθεί και δεν ξεπερνά τα 75. Η τιμή κάθε ενός από αυτά ορίζεται από την ολλανδική εταιρεία στα 245.000 ευρώ, χωρίς φόρους.

Donkervoort F22

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Donkervoort F22
  • Donkervoort F22
  • Donkervoort F22
  • Donkervoort F22
  • Donkervoort F22
  • Donkervoort F22
  • Donkervoort F22
  • Donkervoort F22
  • Donkervoort F22
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ