top icon
Κόσμος

Εμείς και οι άλλοι πίσω από το τιμόνι

Τα αποτελέσματα του 14ου Ευρωπαϊκού Βαρόμετρου για την υπεύθυνη οδήγηση, που δημοσιεύει το Ίδρυμα Fondation VINCI Autoroutes, δεν είναι ευχάριστα σχετικά με τη συμπεριφορά μας πίσω από το τιμόνι.

Η ένδειξη απουσίας προσωπικής αμφισβήτησης σχετικά με τη συμπεριφορά στο δρόμο, η αυταρέσκεια των Ευρωπαίων όσον αφορά τη δική τους οδήγηση, καθώς και η σοβαρότητά τους σε σχέση με αυτή των άλλων, παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο όπως επισημάνθηκε στις προηγούμενες ετήσιες έρευνες για την υπεύθυνη οδήγηση. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που παραδέχονται ότι η συμπεριφορά τους κατά την οδήγηση δείχνει αγένεια, ακόμα και επιθετικότητα.

Οι Ευρωπαίοι οδηγοί είναι πεπεισμένοι ότι είναι υποδειγματικοί πίσω από το τιμόνι: Το 97% χρησιμοποιεί τουλάχιστον ένα θετικό επίθετο για να περιγράψει τη δική του συμπεριφορά στο δρόμο (97% των Ελλήνων οδηγών): η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι βρίσκεται σε εγρήγορση (75%, 77%), ήρεμο (58%, 57%) ή ακόμα και ευγενικό (29%, 27%). Κάποιοι παραδέχονται ότι έχουν άγχος (11%, 12%). Αλλά σχεδόν ποτέ δεν θεωρούν ότι είναι επιθετικοί (3%, 4%), επικίνδυνοι (1% ,0%) ή ανεύθυνοι (1%, 0%). Για αυτούς, κακοί οδηγοί είναι φυσικά… οι άλλοι! Στην πραγματικότητα, το 80% των οδηγών αναφέρει τουλάχιστον ένα αρνητικό επίθετο για να περιγράψει τη συμπεριφορά των άλλων (92%), που θεωρείται επικίνδυνο (28%, 47%), ανεύθυνο (43%, 53%), επιθετικό (30%, 38%) ή ακόμη και αγχωμένο (34%,29%).

Προστατευμένοι από το εσωτερικό του αυτοκινήτου, ορισμένοι οδηγοί παραδέχονται ότι ενεργούν διαφορετικά όταν βρίσκονται στο τιμόνι. Έτσι, το 14% από αυτούς (10%) έχει την αίσθηση ότι δεν είναι πλέον πραγματικά το ίδιο άτομο και θεωρεί τον εαυτό του πιο νευρικό, παρορμητικό ή επιθετικό από ό,τι στην καθημερινή ζωή. Το 19% αυτών νιώθει «σαν να βρίσκεται σε φούσκα» και δίνει λιγότερη σημασία στους άλλους (11%). Περισσότεροι από 1 στους 7 οδηγούς φτάνουν ακόμη και στο σημείο να θεωρούν ότι, στο δρόμο «είναι καθένας για τον εαυτό του» (15%, 12%).

Το 83% των οδηγών λέει ότι φοβάται την επιθετικότητα των άλλων στην οδήγηση, ένα επίπεδο που παραμένει πολύ υψηλό διαχρονικά (87%). Παρά τις αιτιάσεις τους, η πλειοψηφία αυτών των οδηγών συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση ενός τεταμένου κλίματος στους δρόμους, με συχνά ακραίες αντιδράσεις: Το 52% παραδέχεται ότι βρίζει τους άλλους οδηγούς (59%). Το 50% των οδηγών κορνάρουν άσκοπα στους οδηγούς που τους ενοχλούν (57%). Το 31% «κολλάει» σκόπιμα στο όχημα ενός οδηγού που το εκνευρίζει (48%). 35% κάνει προσπέραση από δεξιά στον αυτοκινητόδρομο (39%). Το 21% κατεβαίνει από το όχημά του για να διαπληκτιστεί με έναν άλλον οδηγό (26%).

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ