top icon
Κόσμος

Έρχεται το τέλος της κυριαρχίας της Tesla στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Η Κίνα συνιστά τη μεγαλύτερη -και μοναδική προς ώρας- εμπορική απειλή για την κυρίαρχη έως τώρα Tesla στην κατηγορία των ηλεκτρικών οχημάτων όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτος.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστές αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων πούλησαν παρόμοιο αριθμό οχημάτων με διαφορά από τον τρίτο. Ο λόγος για τις Tesla, BYD και VW Group.

Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο Ιούλιος-Σεπτεμβριος 2023 η Tesla πούλησε και πάλι τον μεγαλύτερο αριθμό αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία έφτασαν τις 435.059 μονάδες. Ωστόσο, εν μέρει λόγω κάποιων αναβαθμίσεων στα εργοστάσιά της, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής και των πωλήσεων περιορίστηκε σε «μόλις» 27%.

Tesla

Ο βραδύτερος αυτός ρυθμός ανάπτυξης επέτρεψε στην BYD να ισοφαρίσει την Tesla όσον αφορά τις πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με την κινεζική εταιρεία να αναφέρει 431.603 πωλήσεις, που είναι μόλις 3.456 λιγότερες από εκείνες της αμερικανικής εταιρείας του Elon Musk.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια σαφή ένδειξη ότι η κυριαρχία της Tesla στα BEV μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της. Ανάλογα με το αν η επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεών της είναι προσωρινή ή όχι, η Tesla θα διατηρήσει ή θα χάσει την κορυφαία θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στο τέταρτο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, το VW Group αύξησε τις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων του κατά 41% φτάνοντας τις 209.394 μονάδες – επίδοση που είναι λιγότερο από το μισή των αντίστοιχων αποτελεσμάτων της Tesla και της BYD.

Tesla Model 3 FL 2023

Η κυριαρχία της Tesla στο 9μηνο διατηρείται

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, η Tesla πούλησε περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ η BYD ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο. Από τη μεριά του, το VW Group έχει καταγράψει σχεδόν τις μισές ηλεκτρικές πωλήσεις της BYD ξεπερνώντας κατά τι τις 500.000 μονάδες.

Πωλήσεις BEV (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2023)
Tesla: 1.324.074 (+46%)
BYD: 1.048.413 (+80%)
VW Group: 530.485 (+45%)

Θυμίζουμε ότι το 2022, η Tesla παρέδωσε περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα (+40%), η BYD πάνω από 0,9 εκατομμύρια (+184%) και ο το VW Group πάνω από 0,57 εκατομμύρια (+26%).

Tesla

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ