top icon
Κόσμος

Έρχονται οι θερμικές κάμερες – Ποιοι θα πέφτουν στην τσιμπίδα του νόμου

Οι θερμικές κάμερες δοκιμάζονται ήδη σε πραγματικές συνθήκες και σύντομα θα υιοθετηθούν από πολλές χώρες της Ευρώπης εντοπίζοντας κάποιους… ιδιότυπους παραβάτες.

Επί του παρόντος, οι οδηγοί των αυτοκινήτων βρίσκονται «αντιμέτωποι» με διάφορους τύπους καμερών, φορητές ή σταθερές, που ελέγχουν την ταχύτητα με την οποία κινούνται στην πόλη, το επαρχιακό δίκτυο ή τις εθνικές οδούς. Ωστόσο, ένας νέος τύπος κινηματομέτρου είναι έτοιμος να κάνει το ντεμπούτο του στους αστικούς δρόμους της γηραιάς ηπείρου: το θερμικό ραντάρ.

Προς το παρόν, οι θερμικές αυτές κάμερες δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες στη Γαλλία (σύντομα και στην Ισπανία), και με βάση τα αποτελέσματα που έχουν ήδη προκύψει, θα μπορούσαν να υιοθετηθούν σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις με κύριο στόχο «την αποθάρρυνση της χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων και συνεπακόλουθα την ενθάρρυνση της χρήσης δημόσιων μέσων μεταφοράς ή κοινόχρηστων συγκοινωνιών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εμπνευστές της.

Τι είναι όμως τα θερμικά ραντάρ και πώς λειτουργούν; Πρακτικά, πρόκειται για κινηματόμετρα που ενσωματώνουν ισχυρούς θερμικούς αισθητήρες που είναι ικανοί να ανιχνεύσουν τον αριθμό των επιβατών σε ένα αυτοκίνητο! Ως εκ τούτου, η κύρια χρήση τους είναι να εντοπίζουν τη μη προβλεπόμενη χρήση των λεωφορειολωρίδων, που σημειωτέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης και από οχήματα με υψηλή… πληρότητα επιβατών. Και συγκεκριμένα, όταν σε αυτά επιβαίνουν δύο και πλέον επιβάτες. Έτσι, όσοι οδηγοί προσπαθούν να εξαπατήσουν τις αρχές χρησιμοποιώντας κούκλες -ναι, συμβαίνει και αυτό σε αρκετές περιπτώσεις!- δεν θα μπορέσουν να επαναλάβουν αυτό το… κόλπο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μόνο λεωφορεία, ταξί και ιδιωτικά αυτοκίνητα με τουλάχιστον δύο επιβάτες μπορούν να κυκλοφορούν στις λωρίδες των λεωφορείων στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Στη χώρα μας, οι λεωφορειολωρίδες υπόκεινται σε ωράριο χρήσης που απαγορεύει τη χρήση της στα επιβατικά οχήματα, ταξί, φορτηγά ή ημιφορτηγά από Δευτέρα έως Παρασκευή , από τις 06:00 έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις 06:00 έως τις 16:00. Σε αυτές, σε αντίθεση, επιτρέπεται η κίνηση σε λεωφορεία και τρόλεϊ, σε ιδιωτικά μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως σχολικά και τουριστικά λεωφορεία, σε δίκυκλα, καθώς και σε οχήματα έκτακτης ανάγκης, όπως πυροσβεστικά, ασθενοφόρα κοκ.

Η μη προβλεπόμενη οδήγηση σε λωρίδες λεωφορείων αποτελεί σοβαρό παράπτωμα και τιμωρείται στην Ευρώπη -αλλά και στη χώρα μας- με πρόστιμο 200 ευρώ.

Θερμικές κάμερες

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ