top icon
Κόσμος

H απίστευτη ταχύτητα φόρτισης της νέας μπαταρίας της κινεζικής Zeekr

Η Zeekr παρουσίασε μια μπαταρία που είναι σε θέση να φορτιστεί με ηλεκτρική ενέργεια ικανή για την κάλυψη 500 χλμ. μέσα σε 15 μόλις λεπτά.

Το άγχος αυτονομίας αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για την ευρεία εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων – για να μην πούμε για το υψηλό κόστος τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και η έλλειψη επαρκών υποδομών που θα τα υποστηρίξουν αλλά και ο μεγάλος χρόνος αναμονής που απαιτείται για την «καθ’ οδόν» επαναφόρτιση ενός συσσωρευτή ενέργειας.

Στα δύο από τα τρία αυτά ζητήματα έρχεται να δώσει απάντηση σήμερα η κινεζική Geely μέσω μιας νέας μπαταρίας που θα δούμε πολύ σύντομα να υιοθετείται στα μοντέλα της αναπτυσσόμενης και στην Ευρώπη εταιρείας Zeekr – και συγκεκριμένα στο νέο Zeekr 007.

Zeekr 007 - Golden Battery

Η νέα αυτή μπαταρία αποκαλείται από τους δημιουργούς της Golden Battery και είναι η πρώτη με χημεία LFP που υποστηριζεται από ηλεκτρικό κύκλωμα 800V και μπαίνει στη μαζική παραγωγή προσφέροντας δυνατότητα εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης που μπορεί να φτάσει έως και τα 500 kW.

Η Zeekr αναφέρει ότι η Golden Battery, η οποία χρησιμοποιηθεί και από άλλες μάρκες που ανήκουν στην Geely, συμπεριλαμβανομένων των Geometry, Polestar, Proton, Smart, Volvo και Lotus, μπορεί να φορτιστεί από το 10% στο 80% σε μόλις 15 λεπτά. Στο νέο Zeekr 007 αυτό ισοδυναμεί με αυτονομία έως και 500 χλμ.

Zeekr 007 - Golden Battery

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι η νέα μπαταρία της θέτει νέα πρότυπα στη χρήση όγκου, μια μέτρηση που αντικατοπτρίζει πόσο αποτελεσματικά μια μπαταρία χρησιμοποιεί τον χώρο της για αποθήκευση ενέργειας. Και αυτό λόγω της δομής τύπου «σάντουιτς», η οποία χαρακτηρίζεται από τους πολύ λεπτούς διαχωριστές μεταξύ καθεμιάς από τις μονάδες κυψέλης. Στην προκειμένη περίπτωση, το σχετικό ποσοστό ανέρχεται στο 83,7%, τιμή που ξεπερνά το 72% της μπαταρίας Qilin νικελίου-μαγγανίου-κοβαλτίου (NMC) της κινεζικής CATL.

Η Zeekr αναφέρει ότι τα επιτεύγματα της εν λόγω μπαταρίας είναι υψηλά και στον τομέα της ασφάλειας καθώς οι κυψέλες της είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στη φωτιά και δεν εκρήγνυνται όταν υποβάλλονται σε ακραίες πιέσεις. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, η Golden Battery δεν πήρε φωτιά ούτε εξερράγη μετά από 240 δευτερόλεπτα παρατεταμένης έκθεσης σε φωτιά σε θερμοκρασία 700 βαθμών Κελσίου.

Αυτή η μπαταρία θα κατασκευάζεται στην Κίνα, στο εργοστάσιο της μητρικής Geely στο Quzhou.

Διαβάστε επίσης: Η Zeekr αποβιβάζεται στην Ευρώπη με δύο νέα EV

Zeekr 007 - Golden Battery

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Zeekr 007 - Golden Battery
  • Zeekr 007 - Golden Battery
  • Zeekr 007 - Golden Battery
  • Zeekr 007 - Golden Battery
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ