top icon
Κόσμος

H Porsche εξελίσσει σύστημα προειδοποίησης επερχόμενων κινδύνων με τη βοήθεια της τεχνολογίας 5G

Η Porsche, σε συνεργασία με τις HERE Technologies και Vodafone, επιχειρούν να καταστήσουν τις μετακινήσεις μας ακόμα πιο ασφαλείς μέσω προειδοποιήσεων επερχόμενων κινδύνων σε πραγματικό χρόνο με την αρωγή της τεχνολογίας 5G.

Ο στόχος της Porsche και των δοκιμών που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο η γερμανική εταιρεία σε συνεργασία με τις HERE Technologies και Vodafone, είναι να βελτιώσει την οδική ασφάλεια με τη βοήθεια της τεχνολογίας 5G εκδίδοντας σε πραγματικό χρόνο προειδοποιήσεις επικείμενων κινδύνων.

Επί της ουσίας, η HERE Technologies, η Porsche και η Vodafone δοκιμάζουν πώς η τεχνολογία 5G και ο εξαιρετικά ακριβής προσδιορισμός της θέσης του οχήματος στο δρόμο μπορούν να βελτιώσουν σε συνδυασμό την ασφάλεια, μειώνοντας στο μέλλον τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις εταιρείες συνεργάζονται για την εξέλιξη ενός συστήματος έκδοσης προειδοποιήσεων σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε τα οχήματα και οι οδηγοί τους να μπορούν να τις λαμβάνουν άμεσα , χωρίς καθυστέρηση, και ως εκ τούτου να αντιδρούν έγκαιρα.

Πριν από ο,τιδήποτε άλλο, η εστίαση των τριών εταιρειών στις δοκιμές που πραγματοποιούνται στο Vodafone 5G Mobility Lab στο Aldenhoven, επικεντρώνεται σε επικίνδυνες καταστάσεις που δεν είναι ορατές στους οδηγούς εξαιτίας της κίνησης των αυτοκινήτων ή της παρουσίας άλλων αντικειμένων στο δρόμο.

Τα δεδομένα που απαιτούνται αποτυπώνονται από κάμερες και αισθητήρες χρησιμοποιώντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και εντοπίζονται με ακρίβεια με τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας χάρτη και εντοπισμού θέσης, ενώ στη συνέχεια τα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία και αξιολογούνται απευθείας σε δίκτυο μέσω Multi-access Edge Computing (MEC).

Porsche

Με τη μορφή ειδικών ειδοποιήσεων που χρησιμοποιούν τεχνολογία δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G και έναν έξυπνο διακομιστή μηνυμάτων MQTT, τα δεδομένα μπορούν στη συνέχεια να μεταδοθούν χωρίς καθυστέρηση στους οδηγούς-χρήστες του δρόμου.

Για την ανίχνευση επικίνδυνων καταστάσεων, το Live Sense SDK της HERE Technologies θα χρησιμοποιείται στο μέλλον παράλληλα με τους χάρτες υψηλής ανάλυσης και την τεχνολογία εντοπισμού θέσης.

Ενσωματωμένο σε διάφορες συσκευές που διαθέτουν κάμερες, αυτό το σύστημα έχει την ικανότητα με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης να εντοπίζει αντικείμενα καθώς και την αλλαγή στη συμπεριφορά άλλων χρηστών του δρόμου ή οδικών συνθηκών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, το Live Sense SDK εκδίδει προειδοποιήσεις κινδύνου σε πραγματικό χρόνο για τους οδηγούς.

«Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι βασικός στόχος για εμάς. Η τεχνολογία τοποθεσίας σε συνδυασμό με το 5G και το Multi-Access Edge Computing επιτρέπει λύσεις που κάνουν τους δρόμους ασφαλέστερους, παρέχοντας καλύτερες εμπειρίες κινητικότητας», δήλωσε η Antina Lee, μέλος της ομάδας Product Innovation της HERE Technologies.

Porsche

«Εάν τα αυτοκίνητα προειδοποιούν το ένα το άλλο για κινδύνους σε πραγματικό χρόνο, μπορούν να σωθούν ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Michael Reinartz, Διευθυντής Καινοτομίας στη Vodafone Γερμανίας. «Το 5G και η επεξεργασία δεδομένων στο δρόμο βοηθούν στη έκδοση προειδοποιήσεων κινδύνων χωρίς καθυστέρηση και κάνουν την οδική κυκλοφορία ακόμη πιο ασφαλή. Αυτή τη στιγμή το δοκιμάζουμε υπό καθημερινές συνθήκες».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, η επεξεργασία των δεδομένων πραγματοποιείται στο cloud, γεγονός που εξοικονομεί χρόνο, ενώ την ίδια στιγμήη διαδρομή που χρειάζονται τα δεδομένα για να φτάσουν στον παραλήπτη μειώνεται σημαντικά.

Ως αποτέλεσμα της τεχνολογίας δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G, δεν υπάρχει επίσης καθυστέρηση όσον αφορά την πραγματική μετάδοση δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι οι προειδοποιήσεις κινδύνου παρέχονται στον χρήστη σε πραγματικό χρόνο με καθυστέρηση μικρότερη από 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Porsche

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Porsche
  • Porsche
  • Porsche
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ