Επικαιρότητα Κόσμος

Η απολογία και η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Carlos Ghosn μετά τη σύλληψή του

Ο Carlos Ghosn δήλωσε την αθωότητά του στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τη σύλληψή του στις 19 Νοεμβρίου, λέγοντας στο δικαστήριο του Τόκιο σήμερα ότι κατηγορήθηκε λανθασμένα για οικονομική κακομεταχείριση και πως μοναδική του προτεραιότητα ήταν η αποκατάσταση της Nissan ως μια από τις καλύτερες και πιο σεβαστές εταιρείες όχι μόνο στην Ιαπωνία, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πλήθος δημοσιογράφων αλλά και τα τοπικών τηλεοπτικών συνεργείων συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο του Τόκιο τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας καθώς ο Carlos Ghosn - ο άνθρωπος που ανέστησε την καταρρέουσα Nissan πριν από δύο δεκαετίες - εισήλθε με χειροπέδες κι ένα σχοινί δεμένο γύρω από τη μέση του καθοδηγούμενος από δύο φρουρούς ενώπιων των δικαστών του.

Η ακρόαση, η οποία έλαβε χώρα παρουσία 1.122 ατόμων που είχαν επιλεχθεί με κλήρωση, ζητήθηκε από τους δικηγόρους του Carlos Ghosn προκειμένου ο πρώην πρόεδρος της Nissan να απολογηθεί για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται.

Από τη μεριά του, ο προεδρεύων δικαστής, Yuichi Tada, δήλωσε ότι η κράτηση του γαλλο-λιβανέζου μάνατζερ έλαβε χώρα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διαφυγής του στο εξωτερικό αλλά και η πιθανότητα απόκρυψης τυχόν αποδεικτικών στοιχείων.

Εμφανώς καταβεβλημένος και αισθητά αδυνατισμένος μετά τη δίμηνη σχεδόν κράτησή του, ο Carlos Ghosn είπε:

«Έχω κακώς κατηγορηθεί και μάλιστα αδίκως με βάση αβάσιμες κατηγορίες. Σε αντίθεση με τις κατηγορίες που διατύπωσαν οι εισαγγελείς, δεν έλαβα καμία αποζημίωση από τη Nissan που δεν έγινε γνωστή, ούτε έχω ποτέ συνάψει δεσμευτική σύμβαση με τη Nissan για να πληρώσω ένα σταθερό ποσό που επίσης δεν έγινε γνωστό».

Ο 64χρονος κατηγορήθηκε επισήμως για τη μη δήλωση του ακριβού ύψους των εισοδημάτων του επί μία 5ετία, ενώ συνελήφθη εκ νέου σύμφωνα με ισχυρισμούς που αφορούν στη μεταβίβαση ζημιών από προσωπικές του επενδύσεις στην ιαπωνική εταιρεία.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι σε όλες τις προσπάθειες και κινήσεις μου για λογαριασμό της εταιρείας, έχω ενεργήσει με τιμή, νόμιμα και με γνώση και έγκριση από τα κατάλληλα στελέχη μέσα στην εταιρεία», δήλωσε ο Carlos Ghosn.

Όσον αφορά στις κατηγορίες για «ύποπτες» πληρωμές σε Σαουδάραβα επιχειρηματία, ο Carlos Ghosn υποστήριξε πως επρόκειτο για κεφάλαια «για σημαντικές υπηρεσίες που ωφέλησαν σημαντικά τη Nissan».

Στην προετοιμασμένη από τους συνηγόρους του δήλωση, ο Carlos Ghosn υπογράμμισε επίσης την αφοσίωση του στη Nissan αλλά και τα επιτεύγματά του όσον αφορά την αλλαγή κλίματος και τη μετατροπή της από μια σχεδόν χρεοκοπημένη εθνική εταιρεία το 1999 σε «πυλώνα της ιαπωνικής οικονομίας» σήμερα.

«Μεταμορφώσαμε τη Nissan μετατρέποντας ένα χρέος 2 τρισεκατομμυρίων γιεν ( 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια) το 1999 σε θετικές ταμειακές 1,8 τρισεκατομμυρίων γιεν (16,6 δισεκατομμύρια δολάρια) στο τέλος του 2006, και σε πωλήσεις 2,5 εκατομμυρίων αυτοκινήτων το 1999 σε 5,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα το 2016.

«Αυτά τα επιτεύγματα, που εξασφαλίστηκαν μαζί με την ομάδα εργαζομένων της Nissan παγκοσμίως - είναι η μεγαλύτερη χαρά της ζωής μου, μαζί με την οικογένειά μου.

«Έχω μια γνήσια αγάπη και εκτίμηση για τη Nissan. Μοναδικός μου σκοπός ήταν η υποστήριξη και η ενίσχυσή της καθώς και η αποκατάσταση της θέσης της ως μια από τις καλύτερες και πιο σεβαστές εταιρείες της Ιαπωνίας»._Χ.Α.

Ποιος από τους 7 φιναλίστ για το COTY 2021 κερδίζει τη δική σας ψήφο σαν Αυτοκίνητο της Χρονιάς;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου