top icon
Κόσμος

Η Toyota βρήκε τρόπο να «σώσει» τα κλασσικά αυτοκίνητα

Η Toyota μετατρέπει δύο κλασσικές Corolla AE86 που για την περίσταση καταναλώνουν υδρογόνο και… ρεύμα.

Πολλοί αναρωτιούνται ποια μπορεί να είναι η τύχη των κλασσικών αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης σε ένα μέλλον όπου οι μηδενικές εκπομπές θα έχουν τον πρώτο λόγο. Στο ερώτημα αυτό η Toyota έρχεται σήμερα να δώσει τη δική της απάντηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός γίγαντας αποκάλυψε σήμερα στο Τόκιο δύο πρωτότυπες Corolla AE86 της δεκαετίας του 1980 που καταναλώνουν, αντί για βενζίνη, υδρογόνο και ηλεκτρική ενέργεια.

Toyota Corolla AE86 BEV Concept

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται προς το παρόν για δύο πρωτότυπα, ο ισχυρός άνδρας της Toyota, Akio Toyoda, δήλωσε ότι οι θερμικοί κινητήρες που καταναλώνουν υδρογόνου και τα ηλεκτρικά συστήματα μετάδοσης κίνησης κάλλιστα θα μπορούσαν τελικά να γίνουν διαθέσιμα ως «πακέτα μετατροπής» για υπάρχοντα αυτοκίνητα.

«Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες στοχεύουν, από το 2030 έως το 2040, σε 100% στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 απλώς πουλώντας μόνο ηλεκτρικά οχήματα», είπε ο Akio Toyoda, συμπληρώνοντας:

«Πρέπει να σκεφτούμε τα αυτοκίνητα που ήδη κυκλοφορούν. Είναι σημαντικό να παρέχουμε επιλογές και στα αυτοκίνητα που ανήκουν ήδη σε άλλους. Αν και η τεχνολογία μετατροπής των δύο AE86 πρέπει να περάσει από πολλές ακόμη βελτιώσεις και εξελίξεις, στέλνοντας το μήνυμά μας στους λάτρεις του αυτοκινήτου σήμερα, θέλω να εξαλείψω τους φόβους ότι δεν θα μπορούμε να οδηγούμε τα αγαπημένα μας αυτοκίνητα στο μέλλον όταν επιτύχουμε την ουδετερότητα άνθρακα».

Toyota Corolla AE86 H2 Concept

Τα μετασκευασμένα αυτοκίνητα βασίζονται σε διαφορετικές παραλλαγές της AE86, την ονομασία που δόθηκε σε μια σειρά κουπέ μοντέλων της Toyota Corolla με κίνηση στους πίσω τροχούς, τα οποία πωλήθηκαν μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1980.

Το AE86 H2 Concept βασίζεται στην έκδοση «Trueno» της AE86, με τον 4κύλινδρο κινητήρα βενζίνης των 1,6 λίτρων να λειτουργεί για την περίσταση με υδρογόνο, το οποίο αποθηκεύεται σε δύο δεξαμενές στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου που προέρχονται από το Mirai, ενώ ελάχιστες τροποποιήσεις έχουν γίνει στον κινητήρα, που διαθέτει νέα μπεκ ψεκασμού καυσίμου, σωλήνες και μπουζί. Σύμφωνα με την Toyota, το AE86 H2 Concept «μπορεί να οδηγηθεί ενώ ο οδηγός απολαμβάνει τα ελκυστικά στοιχεία ήχου και κραδασμών του κινητήρα εσωτερικής καύσης».

Toyota Corolla AE86 H2 Concept

Εν τω μεταξύ, η AE86 BEV Concept είναι βασισμένη στην παραλλαγή «Levin» του μοντέλου, με τον θερμικό κινητήρα 4A-GE να δίνει τη θέση του σε έναν ηλεκτρικό, ο οποίος προέρχεται από το Toyota Tundra και μια μπαταρία από το νέο plug-in υβριδικό βύσμα Prius. Εν προκειμένω, το «παρών» δίνει ένα χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων για «μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση», σύμφωνα με την Toyota. Άγνωστο ωστόσο παραμένει αν το εν λόγω κιβώτιο ταχυτήτων σχετίζεται με εκείνο που βασίζεται σε λογισμικό, το οποίο εξελίσσει αυτή τη στιγμή η ομογάλακτη Lexus και προορίζεται για το επερχόμενο, ηλεκτρικό supercar της.

Toyota Corolla AE86 BEV Concept

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο ηλεκτροκινητήρας του AE86 BEV Concept αποδίδει ισχύ 68,4 kW (93 περίπου ίππους) και ροπή 190 Nm.

Toyota Corolla AE86 BEV Concept

Η Toyota αναφέρει ότι έχει «διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ισορροπία κατανομής των μαζών» της βενζινοκίνητης AE86, χωρίς ωστόσο να δίνει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία.

Και τα δύο ηλεκτροκίνητα εξοπλίζονται με μεταχειρισμένα αγωνιστικά καθίσματα Bride από παλαιότερα αυτοκίνητα – αντί να χρησιμοποιούν καινούργια – ενώ εικάζεται ότι οι ζώνες ασφαλείας και διάφορα άλλα τμήματα στο εσωτερικό είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά.

Toyota Corolla AE86 H2 Concept

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Toyota Corolla AE86 H2 Concept - Toyota Corolla AE86 BEV Concept
  • Toyota Corolla AE86 H2 Concept
  • Toyota Corolla AE86 H2 Concept
  • Toyota Corolla AE86 H2 Concept
  • Toyota Corolla AE86 BEV Concept
  • Toyota Corolla AE86 BEV Concept
  • Toyota Corolla AE86 BEV Concept
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ