top icon
Κόσμος

Μια έρευνα προτείνει και τέταρτο φως στα φανάρια

Ένα λευκό φως προτείνεται να προστεθεί στα τρία γνωστά, προκειμένου να διευκολύνει τη ροή της κίνησης. Μοιάζει να έχει νόημα…

Μια έρευνα από την Αμερική, έρχεται να αλλάξει σημαντικά τους φωτεινούς σηματοδότες, όπως τουλάχιστον μέχρι σήμερα τους γνωρίζαμε, προσθέτοντας ένα ακόμα φως, το λευκό. Μοιάζει μάλιστα να έχει μεγάλη σημασία, καθώς θα βοηθήσει τη ροή των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τους επιστήμονες που πραγματοποιήσαν την έρευνα, στο Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας, περιορίζοντας σημαντικά το μποτιλιάρισμα και κατ’ επέκταση την κατανάλωση, αλλά και τις εκπομπές ρύπων.

Ό,τι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για το κόκκινο που σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε και το πράσινο, με το οποίο ξεκινάμε, δεν αλλάζει. Την αλλαγή φέρνει αυτό το νέο λευκό φως, το οποίο θα προστεθεί στο κάτω μέρος, ως τέταρτο και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, θα συνδέεται με τα αυτόνομα αυτοκίνητα, για να τους δίνει εντολή να συνεχίσουν την πορεία τους, ενώ στους οδηγοί θα σημαίνει να ακολουθήσουν τα αυτοκίνητα που προπορεύονται.

Δείτε επίσης: J.D. Power 2024: Αυτές είναι οι πιο αξιόπιστες μάρκες

Η ιδέα της λευκής φάσης στους σηματοδότες, βασίζεται στην επικοινωνία μεταξύ αυτόνομων οχημάτων, αλλά και του κεντρικού υπολογιστή που ελέγχει τους φωτεινούς σηματοδότες.

Έτσι, όταν πλησιάζουν στο φανάρι αρκετά αυτόνομα αυτοκίνητα, ενεργοποιείται το λευκό φως. Σε αυτή την περίπτωση τα αυτόνομα οχήματα θα συνεχίσουν την πορεία του, όπως επίσης και οι οδηγοί που ακολουθούν και ανάλογα θα σταματήσουν όταν δοθεί η ανάλογη εντολή.

Όταν τα οχήματα που πλησιάζουν στη διασταύρωση ελέγχονται από οδηγούς και δεν είναι αυτόνομα, τότε το φανάρι επανέρχεται στη συμβατική του λειτουργία, πράσινο, κίτρινο και κόκκινο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η εφαρμογή του συστήματος θα αργήσει, με τους επιστήμονες όμως να ζητούν τους δοθούν ευκαιρίες για πιλοτικές δοκιμές, σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, όπως τα λιμάνια, προκειμένου να βγάλουν καλύτερα συμπεράσματα.

φανάρια

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ