top icon
Κόσμος

«Να απαγορεύονται τα αυτοκίνητα το Σαββατοκύριακο!»

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών δέχεται πυρά για την «απειλή» που εκστόμισε, σχετικά με την απαγόρευση οδήγησης το Σαββατοκύριακο, ως μέτρο για την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Volker Wissing προσέλκυσε αντιδράσεις την Παρασκευή, αφού απείλησε να επιβάλει απαγορεύσεις οδήγησης το Σαββατοκύριακο τους καλοκαιρινούς μήνες, για να τηρηθεί ο νόμος για την προστασία του κλίματος. Όπως είναι γνωστό, υπάρχει μια διαμάχη εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 70 ετών το 2023, αλλά ο τομέας των μεταφορών αποτυγχάνει σταθερά να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο για την προστασία του κλίματος, το υπουργείο που είναι αρμόδιο για τους τομείς που υπολειτουργούν πρέπει να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα για να τους επαναφέρει σε τροχιά. Ο υπουργός Μεταφορών έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στη θέσπιση ενός τέτοιου προγράμματος για τον τομέα, λέγοντας ότι οι επερχόμενες τροποποιήσεις του νόμου για την προστασία του κλίματος θα επέτρεπαν στον τομέα να χάσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών CO2, εάν επιτευχθεί ο συνολικός στόχος της Γερμανίας για τις εκπομπές.

Το υπουργείο Μεταφορών δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση του τομέα είναι πιο δύσκολη από άλλους τομείς της οικονομίας, επειδή επηρεάζει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Εδώ και μήνες, ο κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και του φιλοεπιχειρηματικού FDP βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις σχετικά με τις τροπολογίες, αλλά δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία.

Volker Wissing

Σε μια προσπάθεια να πείσει τους εταίρους του στον συνασπισμό να εγκρίνουν γρήγορα τις αλλαγές, ο Volker Wissing δήλωσε ότι το υπουργείο θα πρέπει να επιβάλει απαγόρευση οδήγησης για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ισχύοντος νόμου, εάν οι τροποποιήσεις δεν τεθούν σε ισχύ πριν από τα μέσα Ιουλίου.

«Μια αντίστοιχη μείωση των κυκλοφοριακών επιδόσεων θα ήταν δυνατή μόνο μέσω περιοριστικών μέτρων που είναι δύσκολο να επικοινωνηθούν στον πληθυσμό, όπως οι επί αόριστον απαγορεύσεις οδήγησης τα Σάββατα και τις Κυριακές σε ολόκληρη τη χώρα, έγραψε ο Wissing σε επιστολή του την Πέμπτη προς τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του συνασπισμού. Η επιστολή επικρίθηκε έντονα από τους εταίρους του συνασπισμού και τις περιβαλλοντικές ομάδες ως ανεύθυνη κινδυνολογία, σε μια εποχή που η όρεξη των Γερμανών για περισσότερη πράσινη πολιτική έχει φανεί υποτονική.
Το υπουργείο Μεταφορών δήλωσε την Παρασκευή ότι η επιστολή του υπουργού δεν αποτελούσε απειλή, αλλά εξέφραζε την άποψη ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να ανταποκριθεί στην ευθύνη του και να συμφωνήσει επί της τροπολογίας. «Είναι ευθύνη ενός υπουργού να επισημαίνει τους κινδύνους», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Δεν είναι ευθύνη ενός υπουργού να προκαλεί αβάσιμους φόβους», δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Katharina Droege, καλώντας τον υπουργό να κάνει λογικές προτάσεις για περισσότερη προστασία του κλίματος στον τομέα. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Detlef Mueller δήλωσε ότι τέτοιου είδους ελιγμοί δεν θα προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις στο Κοινοβούλιο για τον νέο νόμο περί προστασίας του κλίματος.

«Η τρομολαγνεία μέσω παράλογων προτάσεων δεν βοηθάει καθόλου την προστασία του κλίματος στον τομέα των μεταφορών, το αντίθετο μάλιστα», δήλωσε ο Mueller. Ο επικεφαλής του κόμματος FDP και υπουργός Οικονομικών Christian Lindner υποστήριξε την «απειλή» του Wissing. «Ο νόμος για την προστασία του κλίματος της προηγούμενης κυβέρνησης θα μπορούσε σύντομα να οδηγήσει σε απαγορεύσεις οδήγησης» έγραψε ο Λίντνερ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Παρασκευή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ