top icon
Επικαιρότητα

Νέο Ford Puma ST με 200 ίππους (+video)

Το νέο Ford Puma ST εμπλουτίζει τη γκάμα του μικρού, crossover μοντέλου της μπλε οβάλ εταιρείας αθροίζοντας παραμέτρους όπως οι καυτές επιδόσεις και η σπορ συμπεριφορά σε μια «συσκευασία» με εγνωσμένη πρακτικότητα.

Όπως είχε ήδη προαναγγέλλει μέσω των σχετικών ανακοινώσεών της, η Ford αποκαλύπτει σήμερα την κορυφαία και βενζινοκίνητη για την περίσταση έκδοση του νέου Puma που κοσμείται από τα γνωστά στους φίλους των σπορ κατασκευών αρχικά ST. Σύμφωνα με την Ford, πρόκειται για ένα «ασυμβίβαστο» σε θέματα επιδόσεων και συμπεριφοράς B-SUV, το οποίο δεν θυσιάζει την πρακτικότητα που χαρακτηρίζει τα ταπεινότερα αδέλφια της γκάμας Puma. «2 σε 1» λοιπόν.

Ford Puma ST

Χρησιμοποιώντας την «μαγιά» του Fiesta ST, στο οποίο και βασίζεται εν πολλοίς, φιλοξενεί κάτω από το εμπρός καπό του τον γνώριμο 1.500άρη EcoBoost κινητήρα της Ford με τους 3 κυλίνδρους και το σύστημα έμμεσου και άμεσου ψεκασμού, αποδίδοντας και εδώ μέγιστη ισχύ 200 ίππων στις 6.000 σ.α.λ. και ροπή που φτάνει στα 320 Nm στις 2.500-3.000 σ.α.λ. Στο πλευρό του στέκονται οι διαφορετικές βάσεις στις οποίες εδράζεται, το σύστημα απενεργοποίησης του ενός κυλίνδρου (για περισσότερη οικονομία στο ρολάρισμα), ένα σπορτίφ και εύηχο, σύμφωνα με την Ford, σύστημα εξαγωγής με την ενσωματωμένη πολλαπλή, το σύστημα Twin Variable Cam Timing και – φυσικά – ένα χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο, με πιο κοντή τελική σχέση μετάδοσης σε σύγκριση με εκείνη του Fiesta ST.

Ford Puma ST

Εδώ, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο προαιρετικό μπλοκέ διαφορικό της Quife, το οποίο αποτελεί μέρος του πακέτου Performance Pack, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και το Launch Control. Χάρη και στο τελευταίο, το νέο Puma ST είναι σε θέση να επιταχύνει από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο 6,7 δλ., επιτυγχάνοντας τελική ταχύτητα 220 χλμ./ώρα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο οδηγός του νέου Puma ST έχει στη διάθεσή του τέσσερα διαφορετικά προγράμματα οδήγησης, τα οποία προσαρμόζουν αναλόγως συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του οχήματος.

Ford Puma ST

Αναλυτικότερα, στο Normal η χαρτογράφηση του κινητήρα, το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης, το ESC. η ενεργή βαλβίδα ελέγχου στην εξάτμιση και το σύστημα διεύθυνσης με την ηλεκτρική υποβοήθηση (EPAS) είναι διαμορφωμένα ώστε να προσφέρουν «φυσική απόκριση και αίσθηση». Στο Eco, η χαρτογράφηση του κινητήρα και η απόκριση του γκαζιού είναι διαμορφωμένα με γνώμονα τη μικρότερη κατανάλωση καυσίμου, ενώ στο Sport, το τιμόνι και το γκάζι «ζωντανεύουν», ακριβώς όπως συμβαίνει και με το ηχητικό αποτέλεσμα από την εξάτμιση. Στο Track, όλα τα δυναμικά χαρακτηριστικά του οχήματος είναι ρυθμισμένα ώστε ο οδηγός να επιτυγχάνει τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους στην πίστα, με το τριών σταδίων ESC να βρίσκεται στη θέση off.

Ford Puma ST

Για την περίσταση, το νέο Ford Puma ST έχει αναβαθμιστεί με επιλεγμένες σε καίρια σημεία του «πινελιές» που αποδεικνύουν την προσοχή των ανθρώπων της Ford Performance σε κάθε λεπτομέρεια. Τα ελαστικά Pilot Sport 4S, για παράδειγμα, που συνδυάζονται με 19άρες ζάντες, έχουν εξελιχθεί ειδικά για την περίσταση σε συνεργασία με την Michelin. Την ίδια στιγμή, η Hitachi προσφέρει τις λύσεις στα αμορτισέρ διπλού θαλάμου, τα οποία αποσβένουν τις ανωμαλίες ανάλογα με την συχνότητα των ταλαντώσεων. Το «παρών» δίνουν και τα πατενταρισμένα από την Ford πίσω ελατήρια ανακατανομής φορτίων που είδαμε στο Fiesta ST για πρώτη φόρα, τα οποία εξασφαλίζουν στο μικρό SUV της Ford με την υπογραφή της Sport Technologies αυξημένη στρεπτική ακαμψία.

Ford Puma ST

Επεμβάσεις έχουν γίνει και στα ελαστικά παρεμβύσματα της ανάρτησης, στο σύστημα διεύθυνσης, που είναι ταχύτερο κατά 25% σε σχέση με εκείνο των μικρότερων εκδόσεων, καθώς και στους δίσκους των φρένων (οι εμπρός έχουν μεγαλύτερη κατά 17% διάμετρο, φτάνοντας στα 325 χλστ., με τα πίσω να αγγίζουν τα 271 χλστ.). Την ίδια στιγμή, ο ημιάκαμπτος πίσω άξονας έχει αναβαθμισμένη στρεπτική ακαμψία που φτάνει στα 2.000 Nm/deg, τιμή βελτιωμένη άνω του 40% συγκριτικά με εκείνη του Fiesta ST και κατά 50% σε σχέση με αυτή του βασικού Puma. Επίσης, μία αντιστρεπτική δοκός με διάμετρο 28 χλστ. βρίσκεται ενσωματωμένη στο τμήμα σχήματος U του άξονα, ενώ εμπρός συναντάται μια αντίστοιχη με διάμετρο 24 χλστ.

Ford Puma ST

Ο σπορτίφ σχεδιασμός του μοντέλου αποτυπώνεται με ακόμα πιο έντονο τρόπο στο νέο Puma ST. Ένα splitter της Ford Performance είναι ενσωματωμένο στον εμπρός προφυλακτήρα αυξάνοντας την αεροδυναμική πίεση κατά περίπου 80% με στόχο την επίτευξη καλύτερης σταθερότητας αλλά και ελκτικής πρόσφυσης. Παράλληλα, η μεγαλύτερη αεροτομή στο τελείωμα της οροφής στο πίσω μέρος υποστηρίζει επίσης τις βελτιώσεις στον τομέα της αεροδυναμικής, σε συνδυασμό με ένα χαρακτηριστικό διαχύτη που βρίσκεται ενσωματωμένος στον πίσω προφυλακτήρα. Επίσης, οι άνω και κάτω γρίλιες στο εμπρός μέρος, σήμα κατατεθέν των μοντέλων ST, είναι σχεδιασμένες με γνώμονα την παροχή βελτιωμένης ψύξης στον κινητήρα.

Ford Puma ST

Στο εσωτερικό, τα θερμαινόμενα σπορ καθίσματα της Recaro – με ανάγλυφο το λογότυπο ST και επένδυση Miko Dinamica για παροχή καλύτερης σταθερότητας στο σώμα των εμπρός επιβατών – εξασφαλίζουν την απαραίτητη πλευρική στήριξη. Τα μαρσπιέ με την αναγραφή της ονομασίας Ford Performance, το δερμάτινο τιμόνι με το επίπεδο κάτω τμήμα και ο επιλογέας του κιβωτίου με την υπογραφή ST ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό, όπως και οι Metal Grey ραφές στα καθίσματα, στο άνω τμήμα του επιλογέα καθώς και στα πατάκια με το σήμα ST. Από εκεί και πέρα, το «καυτό» Puma εξοπλίζεται με όλες τις τεχνολογίες και πρακτικές λύσεις που γνωρίσαμε στα μικρότερα αδέλφια της οικογένειας – όπως τα MegaBox στο χώρο αποσκευών των 456 λίτρων.

Δείτε στη συνέχεια το σχετικό βίντεο:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ