top icon
Κόσμος

Nέο Nissan Z: Η επιστροφή (+video)

Το Nissan Z επιστρέφει, στην έβδομη πλέον εκδοχή του. Με ρετρό αισθητική, 3λιτρο V6 κινητήρα 400 ίππων, πίσω κίνηση και χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο.

Το Nissan Z είναι ένα εμβληματικό αυτοκίνητο τόσο για τον Ιάπωνα κατασκευαστή όσο και για το σύνολο της παγκόσμιας αυτοκινητικής σκακιέρας με περισσότερα από 1,8 εκατ. αντίτυπά του να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη ισάριθμων αγοραστών ανά τον κόσμο από το 1969 μέχρι και σήμερα.

Πλέον, το ιαπωνικό σπορ κουπέ μοντέλο γυρίζει σελίδα και στην έβδομη κατά σειρά γενιά του επανέρχεται στο προσκήνιο, με ρετρό αισθητική, οδηγοκεντρικό χαρακτήρα και πληθώρα τεχνολογιών – ανάμεσα τους και ένας νέος, υπερτροφοδοτούμενος V6 κινητήρας με χωρητικότητα 3,0 λίτρων.

Nissan Z

«Για εμάς στη Nissan, το Z είναι μέρος αυτού που είμαστε και αντιπροσωπεύει χρόνια την δέσμευσή μας απέναντι στους πελάτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ashwani Gupta, chief operating officer/chief performance officer της Nissan.

Κάτω από το μακρύ εμπρός καπό φιλοξενείται ένας 3λιτρος V6 κινητήρας, με δύο τούρμπο, που προέρχεται από το Infinity Q60 Coupe, αποδίδοντας 400 ίππους και ροπή 475 Νm στις 5.600 σ.α.λ. – και ως εκ τούτου επιπλέον 68 ίππους και 30% επιπλέον ροπή σε σχέση με τον V6 των 3,7 λίτρων του 370Ζ.

Ο νέος κινητήρας συνδυάζεται στάνταρ με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων με 6 σχέσεις, άξονα μετάδοσης της κίνησης από carbon και σύστημα Downshift Rev Matching, ενώ το launch control δίνει το «παρών» και στο προαιρετικό και αυτόματο για την περίσταση 9άρι κιβώτιο της Nissan – το τελευταίο προσφέρει τα προγράμματα standard και sport.

Nissan Z

Σύμφωνα με την Nissan, το αμάξωμα του νέου Z διαθέτει βελτιωμένη ακαμψία, φαρδύτερα εμπρός ελαστικά κι ένα σύστημα διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση, που σε συνδυασμό αυξάνουν την απόδοση του αυτοκινήτου στις στροφές κατά 13% σε σχέση με το παρελθόν.

Τόσο τα εμπρός όσο και τα πίσω αμορτισέρ χρησιμοποιούν νέο σχεδιασμό μονού σωλήνα με μεγαλύτερη διάμετρο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη κατά 20% δύναμη απόσβεσης που βελτιώνει την άνεση αλλά και εν γένει την οδική συμπεριφορά. Η μπροστινή ανάρτηση του νέου Nissan Z είναι αλουμινένια και διαθέτει διπλά ψαλίδια και βελτιωμένη γεωμετρία, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης γωνίας κάστερ, που συμβάλει στη σταθερότητα κατά την κίνηση του αυτοκινήτου στην ευθεία.

Nissan Z

Η εξωτερική σχεδίαση του νέου Nissan Z

Για τις εξωτερικές επιφάνειες, το νέο Nissan Z συνδυάζει τον παραδοσιακό σχεδιασμό ενός σπορ αυτοκινήτου με κίνηση στους πίσω τροχούς, μακρύ καπό και χαμηλότερη πίσω όψη, με την παράδοση του μοντέλου – και ιδιαίτερα εκείνη που σχετίζεται με την πρώτη γενιά Z. Από εκεί και πέρα, οι εμπρός προβολείς LED κοσμούνται από δύο ημικυκλικά στοιχεία που παραπέμπουν στο 240ZG το οποίο προσφέρονταν αποκλειστικά στην αγορά της Ιαπωνίας την δεκαετία ’70.

Nissan Z

Ο σχέση με το πρώτο Nissan Ζ είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός από το πλάι, με τη γραμμή της οροφής να ρέει προς το τετραγωνισμένο πίσω μέρος για να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό προφίλ που παραπέμπει στο «ορίτζιναλ» μοντέλο στο οποίο η πίσω άκρη ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από το ύψος του μπροστινού φτερού. Από εκεί και πέρα, τα πίσω φώτα LED, τα οποία θυμίζουν έντονα σε σχεδιασμό με εκείνα του Z32 300ZX, υιοθετούν τρισδιάστατα στοιχεία που τα καθιστούν ακόμα πιο ευδιάκριτα.

Nissan Z

Η έκδοση Ζ Performance εξοπλίζεται με πίσω αεροτομή, ενώ διαφορετικό είναι και το εμπρός σπόιλερ, που υιοθετεί στοιχεία στο σχεδιασμό του που παραπέμπουν στο GT-R.

Το ολοκαίνουργιο Z διατίθεται σε τρία εξωτερικά χρώματα, μεταξύ των οποίων το Seiran Blue και το κίτρινο Ikazuchi – και τα δύο με Super Black οροφή.

Nissan Z

Η εσωτερική σχεδίαση του νέου Nissan Z

Σχεδιασμένη για να ταιριάζει… γάντι σε οδηγό και συνοδηγό, η καμπίνα συνδυάζει τη σύγχρονη τεχνολογία με τις vintage πινελιές της οικογένειας Z. Για παράδειγμά, η κεντρική κονσόλα αντλεί έμπνευση από τις προηγούμενες γενιές Ζ, διαθέτοντας τρία αναλογικά όργανα στην κορυφή της, μία οθόνη αφής 8,0 ιντσών στο κέντρο και διακόπτες για τον έλεγχο του κλιματισμού κοντά στον επιλογέα του κιβωτίου.

Nissan Z

Όλες τις ζωτικές πληροφορίες του οχήματος προβάλλονται εμπρός από τον οδηγό μέσα από μία οθόνη 12,3 ιντσών που προσφέρει τρεις διαφορετικές απεικονίσεις. Την ίδια στιγμή, το νέο τιμόνι με τις «βαθιές» ακτίνες προσφέρει στον οδηγό άμεσο έλεγχο, χωρίς να χάνει την vintage αισθητική του. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο σχεδιασμός των καθισμάτων χρησιμοποιεί τεχνογνωσία που υιοθετήθηκε στο GT-R με εκτεταμένη χρήση σουέτ στην πλάτη του που μειώνει την κίνηση του σώματος στις στροφές.

Nissan Z

Όπως έχει ξεκαθαρίσει η Nissan, το νέο Nissan Z δεν αναμένεται να εισαχθεί στην Ευρώπη, με τις κύριες αγορές του να είναι εκείνες της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.

Δείτε στη συνέχεια το βίντεο από την παρουσίαση του μοντέλου:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Nissan Z
  • Nissan Z
  • Nissan Z
  • Nissan Z
  • Nissan Z
  • Nissan Z
  • Nissan Z
  • Nissan Z
  • Nissan Z
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ