top icon
Κόσμος

Νορβηγία: Εφάπαξ φόρος με βάση το βάρος και ΦΠΑ στα «ακριβά» ηλεκτρικά

Ο προϋπολογισμός της Νορβηγίας για το 2023 προβλέπει «φρένο» στις φοροαπαλλαγές και σε πολλά προνόμια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία μάλιστα θα πληρώνουν εφάπαξ ένα φόρο με βάση το βάρος τους, όπως και τα υπόλοιπα νέα μοντέλα που ταξινομούνται στη χώρα.

Η Νορβηγία, μια χώρα με τεράστια έσοδα από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλάζει ρότα στον τρόπο που αντιμετωπίζει φορολογικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία ήδη καταλαμβάνουν μερίδιο της τάξης του 78% στο σύνολο των πωλήσεων νέων οχημάτων.

Μέχρι πρότινος, οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων επωφελούνταν στη Νορβηγία από εκπτώσεις για όλα τα είδη διοδίων και στάθμευσης. Οι εταιρείες, από τη μεριά τους, απολάμβαναν φορολογικές ελαφρύνσεις εάν αποκτούσαν ή χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικά οχήματα. Την ίδια στιγμή, τόσο οι ιδιώτες όσο και οι εταιρείες που αγόραζαν ένα EV, καρπόνονταν επιπλέον οφέλη όπως πλήρη απαλλαγή του οχήματος από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ύψους 25% και μηδενικά ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Όχι όμως πια.

Νορβηγία - Norway

Ο προυπολογισμός του 2023 που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στη χώρα προβλέπει την εκ νέου επιβολή ΦΠΑ ύψους 25% σε όσα EV κοστίζουν πάνω από 500.000 κορόνες, ήτοι πάνω από τα 48.350 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό κόστος μιας Porsche Taycan 4S Sport Turismo θα επιβαρυνθεί με κάτι παραπάνω από 12.000 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει επίσης να πληρώσουν εφάπαξ ένα νέο για τα οχήματα του είδους φόρο που θα υπολογίζεται από το 2023 με βάση το βάρος. Όπως δήλωσε η κυβέρνηση, το νέο για τα EV αυτό χαράτσι (σ.σ.: εφαρμόζεται ήδη ως υποχρεωτικό στα συμβατικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών) ανέρχεται στις 12,5 κορώνες ανά κιλό, δηλαδή σε 1,2/κιλό. Η χώρα ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει μια… απαλλαγή για τα πρώτα 500 κιλά βάρους του οχήματος, κάτι που σημαίνει ότι ένα Tesla Model X Plaid που ζυγίζει 2.604 κιλά θα είναι ακριβότερο κατά 2.525 ευρώ.

Νορβηγία

Ταυτόχρονα, η έκπτωση στο φόρο… βάρους που είχαν μέχρι τώρα τα plug-in υβριδικά θα μειωθεί από 15% σε 10%, ενώ σύντομα θα καταργηθεί πλήρως.

Οι οδηγοί των ηλεκτρικών οχημάτων στη Νορβηγία πληρώνουν ήδη το ήμισυ της συνολικής αξίας των διοδίων. Από το επόμενο όμως έτος, θα πληρώνουν το 70%. Οι εταιρείες που αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα πληρώνουν επίσης φόρο μόνο στο 80% της αξίας του αυτοκινήτου, αλλά αυτό αλλάζει επίσης, καθώς από το 2023 θα πρέπει να πληρώνουν το ποσό που αντιστοιχεί σε ολόκληρη την τιμή του οχήματος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της χώρας, από το 2025 και μετά δεν θα επιτρέπεται η πώληση οχημάτων με συμβατικούς κινητήρες.

Νορβηγία-Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - Porsche Taycan - Νορβηγία

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ