top icon
Επικαιρότητα

Ο Donald Trump τα βάζει τώρα και με την Harley-Davidson

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει η ηγεσία του Λευκού Οίκου προκαλεί αναταράξεις και στο εσωτερικό της χώρας, με τον Donald Trump να διασταυρώνει αυτή τη φορά του τα ξίφη του με την «εγχώρια» Harley-Davidson στη σκιά της επικείμενης μεταφοράς μέρους της παραγωγικής διαδικασίας της εκτός ΗΠΑ.

H όλη αντιπαράθεση ανάμεσα στον ισχυρό άνδρα του Λευκού Οίκου και στην αμερικανική εταιρεία κατασκευής μοτοσικλετών ξεκίνησε χθες όταν και «κυκλοφόρησε» η είδηση ότι η Harley Davidson κατέθεσε αίτηση στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ προκειμένου να μεταφέρει τμήμα της παραγωγής της εκτός της χώρας, πιθανότατα με στόχο την αποφυγή των εισαγωγικών δασμών τους οποίους προτίθενται να επιβάλουν χώρες και γεωγραφικές περιφέρειες, όπως η ΕΕ για παράδειγμα, σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων ως αντίμετρα στους δασμούς που ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσουν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Μάλιστα, όπως επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος της Harley-Davidson, οι εισαγωγικοί δασμοί που σκοπεύουν να επιβάλλουν οι χώρες της ΕΕ στα προϊόντα της αναμένεται να επιβαρύνουν το κόστος κατά 100 εκ. δολάρια ανά έτος.

Όπως ήταν φυσικό, ο Πρόεδρος τον ΗΠΑ με μια σειρά διαδοχικών «χτυπημάτων» του στο twitter σχολίασε την πρόθεση της αμερικανικής εταιρείας αναφέροντας τα εξής:

«Μια HarleyDavidson δεν πρέπει ποτέ να κατασκευαστεί σε άλλη χώρα – ποτέ! Οι υπάλληλοί τους και οι πελάτες τους είναι ήδη πολύ θυμωμένοι μαζί τους. Αν μετακινηθούν, προσέξτε, θα είναι η αρχή του τέλους – παραδόθηκαν, εγκατέλειψαν! Η αύρα θα χαθεί και θα φορολογηθούν όπως ποτέ άλλοτε!».

Σε δεύτερο τιτίβισμά του, ο Donald Trump έγραψε τα εξής:

«…Όταν είχα στελέχη της HarleyDavidson στο Λευκό οίκο καταδίκασα σε αυτούς τους δασμούς σε άλλες χώρες, όπως στην Ινδία, που ήταν υπερβολικά υψηλοί. Οι εταιρείες επιστρέφουν τώρα στην Αμερική. Η Harley πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να πουλήσει πίσω στις ΗΠΑ χωρίς να πληρώσει μεγάλο φόρο!».

Σε ακόμα μία ανάρτησή του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει πως η αποφυγή των δασμών δεν αποτελεί παρά μια πρόφαση για την Harley-Davidson, καθώς, όπως ο ίδιος αναφέρει, η εταιρεία είχε ήδη ανακοινώσει πως θα μεταφέρει μέρος της παραγωγής της εκτός χώρας.

«Νωρίτερα φέτος, η Harley-Davidson δήλωσε ότι θα μεταφέρει μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων της από το Kansas City στην Ταϊλάνδη. Αυτό ήταν πολύ πριν ανακοινωθούν ο δασμοί. Ως εκ τούτου, απλώς χρησιμοποιούσαν τους δασμούς/εμπορικό πόλεμο ως δικαιολογία. Δείχνει πόσο μη ισορροπημένο και άδικο είναι το εμπόριο, αλλά θα το διορθώσουμε…..».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ