top icon
Κόσμος

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να μειώσουν το κόστος παραγωγής των EV τους εν όψει της κινεζικής «επέλασης»

Η έλευση των κινεζικών EV στην Ευρωπαϊκή αγορά ασκεί περαιτέρω πιέσεις στην ευρωπαϊκή «σχολή» η οποία καλείται να βρει άμεσα λύσεις στον τομέα του κόστους.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης εκφράζουν ολοένα και πιο συχνά πλέον τις ανησυχίες τους με φόντο την «εισβολή» φθηνών ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα. Γεγονός που έχει αυξήσει την πίεση αλλά και την ειλημμένη, όπως όλα δείχνουν, απόφασή τους να μειώσουν το κόστος παραγωγής των δικών τους EV.

Ένας από τους κατασκευαστές αυτούς είναι και η Renault, η οποία σκοπεύει να μειώσει το κόστος παραγωγής για τα ηλεκτρικά της μοντέλα κατά 40%. Πιο συγκεκριμένα, ο οικονομικός διευθυντής της Renault, Thierry Pieton, δήλωσε χθες ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί ο ανταγωνισμός τιμών είναι να μειώσει η αυτοκινητοβιομηχανία το κόστος ανάπτυξης και κατασκευής των δικών της EV.

Νωρίτερα, και σε αυτό το πλαίσιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renault, Luca de Meo, είχε δηλώσει με τη σειρά του ότι ο γαλλικός όμιλος θα αρχίσει να έχει σημαντικά χαμηλότερο κόστος παραγωγής από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, χάρη στη μείωση του κόστους πρώτων υλών.

Θυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή το Renault Group μετασχηματίζει τις δραστηριότητές του στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δημιουργώντας μια αυτόνομη μονάδα που ονομάζεται Ampere.

Το 2022, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες κατέλαβαν μερίδιο 9% στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, επίδοση σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όπως και άλλοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, η Renault αντιμετωπίζει επίσης αυξημένη πίεση και από την Tesla, η οποία μείωσε τις τιμές αρκετές φορές φέτος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Tesla και η MG, η οποία ανήκει στον όμιλο SAIC, να είναι οι μεγάλοι νικητές των πωλήσεων στην Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Luca de Meo - Renault

Τι δηλώνει η Stellantis για την κινεζική «επέλαση»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares, δήλωσε πριν δύο 24ωρα ότι ο ανταγωνισμός με τους κινέζους κατασκευαστές θα είναι «εξαιρετικά βάναυσος».

«Η ανταγωνιστικότητά τους στο κόστος είναι 25% [καλύτερη από εμάς]. Πρέπει να πολεμήσουμε», είπε, περιγράφοντας την είσοδο της κινεζικών EV στην Ευρώπη ως «εισβολή».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να αποκομίζουμε κέρδη με προσιτές τιμές στη μεσαία κατηγορία», προσέθεσε ο Carlos Tavares.

Ο ισχυρός άνδρας της Stellantis προσέθεσε ότι οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν «τα ίδια όπλα» με τους Κινέζους αντιπάλους τους. Πως; Με την προμήθεια εξαρτημάτων από χώρες με χαμηλότερο κόστος και τη σύναψη συνεργασιών με προμηθευτές μπαταριών που προσφέρουν τον καλύτερο συνδυασμό ενέργειας, κόστους και βάρους.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταλήξουμε σε μια πρόταση προμήθειας που θα μας επιτρέπει να πουλάμε αυτά τα αυτοκίνητα όπως το Citroen e-C3 στα 25.000 ευρώ ή λιγότερο, με κερδοφόρο τρόπο», είπε ο Carlos Tavares.

Euro 7 - Carlos Tavares

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ