top icon
Κόσμος

To car-sharing θα έχει 270 εκατομμύρια συνδρομητές το 2027!

Η κοινή χρήση αυτοκινήτων (car-sharing) γνωρίζει μεγάλη άνθηση παγκοσμίως και αναμένεται να φτάσει τους 270 εκατομμύρια συνδρομητές μέχρι το 2027.

Η ρύπανση και η κυκλοφοριακή συμφόρηση μειώνονται, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν την κοινή χρήση αυτοκινήτων από την ιδιοκτησία τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Berg Insight, ο παγκόσμιος στόλος car-sharing αυξήθηκε κατά 8,7% και οι συνδρομές κατά 43,8% το 2022. Τα πρόσθετα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μια συνεχή ανοδική τάση στην έξαρση του car-sharing: Ο παγκόσμιος αριθμός των χρηστών υπηρεσιών car-sharing αναμένεται να αυξηθεί από 123,4 εκατομμύρια το 2022 σε 269,4 εκατομμύρια το 2027. Ο αριθμός των οχημάτων που χρησιμοποιούνται στις υπηρεσίες car-sharing παγκοσμίως προβλέπεται να αυξηθεί από 575.000 το 2022 σε 979.000 μέχρι το τέλος του 2027. Η Ευρώπη και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ηγούνται της παγκόσμιας επέκτασης της κοινής χρήσης αυτοκινήτων, ακολουθούμενες από τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα, η Βόρεια Αμερική ανέκαμψε το 2022 μετά από χρόνια, αυξάνοντας το μέγεθος του στόλου και των συνδρομητών κατά 7,9% και 9,1% αντίστοιχα.

car-sharing

Δύο «μοντέλα» κυριαρχούν στις υπηρεσίες κοινής χρήσης αυτοκινήτων: Το station-based και το free-floating, όπου το πρώτο απαιτεί από τους οδηγούς να επιστρέφουν το όχημα σε έναν καθορισμένο σταθμό και το άλλο σε σταθμούς σε μια καθορισμένη περιοχή.

Υπάρχουν όλοι οι λόγοι για τους οποίους το car-sharing έχει γίνει μια δημοφιλής επιλογή «Mobility-as-a-Service» (MaaS) για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις: Είναι εξαιρετικά αποδοτικό, εξαλείφοντας το υψηλό κόστος αγοράς οχημάτων για μετακινήσεις ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, αποδοτικό ως προς το χρόνο μέσω της αυξημένης ευελιξίας στις μεταφορές, και πιο οικολογικό, καθώς οι στόλοι car-sharing είναι επίσης στο «άρμα» της ηλεκτροκίνησης, αξιοποιώντας την προηγμένη τηλεματική για τη μείωση των εκπομπών.

car-sharing

Οι προηγμένες πλατφόρμες τηλεματικής και λογισμικού αποτελούν σήμερα τη ραχοκοκαλιά των υπηρεσιών car-sharing, καθώς οι συνδεδεμένοι στόλοι κατακτούν αργά αλλά αποφασιστικά τον χώρο τους παγκοσμίως, διοχετεύοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε πλατφόρμες ανάλυσης, οι οποίες συλλέγουν πληροφορίες για την ενίσχυση της διαχείρισης του στόλου. Οι υπηρεσίες car-sharing κυριαρχούνται από εξειδικευμένες εταιρείες που συμμαχούν με τους προμηθευτές υλικού και λογισμικού του κλάδου, σύμφωνα με το Berg Institute. Υπάρχουν πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες στον τομέα, κυρίως μέσω συνεργασιών με οργανισμούς car-sharing (CSOs).

car-sharing

Σύμφωνα με την Berg Insight, οι 30 κορυφαίοι πάροχοι υπηρεσιών car-sharing διαχειρίζονται σχεδόν το 64% του σχετικού παγκόσμιου στόλου και κατέχουν περίπου το 80% των συνδρομητών.

Eταιρείες car-sharing που ανήκουν σε αυτοκινητοβιομηχανίες
Free2Move (Stellantis)
Volvo on Demand (Volvo Cars)
Zity (ανήκει εν μέρει στη Renault)
Wible (Kia)
Kinto Share (Toyota)
BMW, Mercedes-Benz και Volkswagen ανέστειλαν τη δράση τους στην συγκεκριμένη αγορά το 2022

car-sharing

Εταιρείες car-sharing που ανήκουν σε ομίλους ενοικίασης και μίσθωσης
Sixt Share (Sixt)
Zipcar (Avis Budget Group)
e-GO! Drivalia (Leasys)

car-sharing

Εταιρείες car-sharing ειδικευμένες στις χώρες τους
Times Car Plus (Ιαπωνία)
Socar (Νότια Κορέα)
EvCard και Liangdong Cloud (Κίνα)
Enjoy (Ιταλία)
Mobility Carsharing (Ελβετία)
Miles, Stadtmobil και Combio (Γερμανία)
Citiz (Γαλλία)
Communauto (Καναδάς)
GoGet (Αυστραλία)

car-sharing

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ