top icon
Κόσμος

To Μπαχρέιν αποκτά τον πλήρη έλεγχο της McLaren

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Μπαχρέιν αναλαμβάνει την πλήρη ιδιοκτησία του McLaren Group.

Το επενδυτικό ταμείο του Μπαχρέιν, γνωστό με την ονομασία Bahrain Mumtalakat Holding Company (Mumtalakat), ήταν ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχος της McLaren.

Η νέα συμφωνία που ανακοινώθηκε πριν δύο 24ωρα ακολουθεί μια περίοδο βαθιάς οικονομικής αβεβαιότητας για τη βρετανική εταιρεία, η οποία σημειώνει μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Ως εκ τούτου, η βρετανική McLaren, στην οποία ανήκει τόσο η McLaren Racing όσο και η McLaren Automotive, χαιρέτισε το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς ως «σημαντικό ορόσημο». 

Όπως όλα δείχνουν, η εταιρεία βρίσκεται πλέον σε αναζήτηση τεχνολογικών συνεργασιών με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων. Σύμφωνα με τους Financial Times, η McLaren έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με τις Hyundai, η BMW και Lucid Motors για μια πιθανή συνεργασία τους στο άμεσο μέλλον στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Αυτή η συμφωνία θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση του μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού μας σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε νέα προϊόντα και τεχνολογίες, ενώ θα συνεχίσουμε να διερευνούμε πιθανές τεχνικές συνεργασίες με εταίρους του κλάδου», αναφέρει στη σχετική δήλωσή του το McLaren Group.

McLaren Automotive

H McLaren Racing, εκτός από την ομάδα στην F1, συμμετέχει τόσο στο IndyCar στις ΗΠΑ όσο και στους ηλεκτρικούς θεσμούς Formula E και Extreme E.

Ως όμιλος, το McLaren Group βρέθηκε υπό έντονη οικονομική πίεση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid, η οποία την ανάγκασε αρχικά να αναστείλει την παραγωγή αυτοκινήτων και οδήγησε στην ακύρωση των αγωνιστικών δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία προχώρησε εν συνεχεία σε μια εκτενή αναδιάρθρωση το 2020, η οποία περιελάμβανε την απώλεια περισσότερων από 1.000 θέσεων εργασίας. Προβλήματα προέκυψαν επίσης με την υβριδική Artura, που οδήγησαν σε διακοπή της παραγωγής και κατ’ επέκτασε σε καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Σε οικονομικό επίπεδα, στους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους, οι ζημιές που κατέγραψε η McLaren ανήλθαν σε πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η Mumtalakat είναι επενδυτής στο McLaren Group από το 2007, όταν αγόρασε το 30% των μετοχών από τους ιδρυτικούς μετόχους Ron Dennis και Mansour Ojjeh. Με τον καιρό αύξησε αυτό το μερίδιο στο 60%, ενώ διοχέτευσε εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες στην εταιρεία υπό τη μορφή επενδύσεων.

McLaren Elva

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ