top icon
Κόσμος

Toyota GR Yaris με νέο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων που θα αλλάξει τα δεδομένα

Ένα αυτόματο κιβώτιο (DAT) που δοκιμάζεται σε αγωνιστικά σχεδιάζει να προσφέρει και σε μοντέλα παραγωγής η Toyota.

Η Toyota, εδώ και ένα χρόνο δοκιμάζει πάνω σε αγωνιστικά αυτοκίνητα, ένα νέο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο ονομάζει DAT (Direct Automatic Transmission) και όπως υποστηρίζει αναμένεται να αλλάξει… το παιχνίδι στα γρήγορα αυτοκίνητα.

Η πρώτη του εφαρμογή έγινε πάνω σ’ ένα GR Yaris, στις αρχές του 2022, στο Toyota Gazoo Rally Racing Challenge που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία. Λίγο αργότερα η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει το ρυθμό εξέλιξής του. Πρόσφατα, μέσα στο Σεπτέμβριο, δοκιμάστηκε ξανά, με τον Akio Toyoda να τονίζει ότι μπορεί να μην είναι ακόμα έτοιμο, αλλά σίγουρα θα αξίζει την αναμονή.

Toyota

Όπως τόνισε ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας στη σχετική συνέντευξη, τα προβλήματα που καλούνται να ξεπεράσουν είναι ακόμα αρκετά, αλλά δεν είναι απίθανο να κυκλοφορήσει σύντομα. Θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, με αγωνιστική αύρα, που θα αποτυπώνεται στον τρόπο και στον ήχο που θα ανεβάζει και θα κατεβάζει σχέσεις.

Επίσης ανέφερε ότι στο χειροκίνητο αγωνιστικό GR Yaris χάνεις πολύτιμο χρόνο στα κατεβάσματα και ανεβάσματα, ενώ με το DAT «δεν χάνεται χρόνος κατά την αλλαγή ταχυτήτων», επιτρέποντας στον οδηγό να συγκεντρωθεί στην επιτάχυνση, στο φρενάρισμα και το τιμόνι.

Δείτε επίσης: Toyota GR Yaris, το 4μετρο supercar (video)

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν η Toyota θα προσφέρει το αυτόματο κιβώτιο DAT και σε άλλα μοντέλα της οικογένειας GR. Να αναφέρουμε ότι το GR 86 διατίθεται προαιρετικά με αυτόματο 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ η GR Corolla αποκλειστικά με χειροκίνητο.

Toyota GR Yaris

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ