top icon
Επικαιρότητα

Mercedes: εν όψει νέων επενδύσεων

Aκόμη μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία εξετάζει το ενδεχόμενο ίδρυσης παραγωγικών μονάδων στην ανατολική Ευρώπη. Ο λόγος για τη Μercedes-Benz, της οποίας τα ανώτερα στελέχη σκέφτονται πολύ σοβαρά την περίπτωση αυτή, παρά το γεγονός ότι αρνούνται να το επιβεβαιώσουν. Το μεγαλύτερο δέλεαρ είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους, καθώς τα ημερομίσθια στις χώρες του «πρώην υπαρκτού» δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνα της δυτικής Ευρώπης. Κανείς βέβαια δεν παραβλέπει και την βαθμιαία ισχυροποίηση όλων εκείνων των αγορών, στις οποίες οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξάνονται εντυπωσιακά χρόνο με το χρόνο.
 
Δύο περιοχές συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες για την ίδρυση των νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Μercedes, μια στη Ρουμανία και μία στην Πολωνία. Υπενθυμίζουμε πως ανατολικά της… Γερμανίας, η εταιρεία μέχρι στιγμής έχει μόνο μία μικρή μονάδα παραγωγής, στη γειτονική μας Τουρκία.
 
Στην Πολωνία σήμερα δραστηριοποιούνται τέσσερις αυτοκινητοβιομηχανίες: Volkswagen, General Motors, Fiat, FSO (που πλέον βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο). Όλες μαζί το 2007 παρήγαγαν 870.000 αυτοκίνητα, αυξάνοντας συνολικά την παραγωγή τους σε σύγκριση με το 2006 κατά 22%.
 
Στη Ρουμανία κυρίαρχος είναι η Renault, χάρις στο πολύ επιτυχημένο και ιδιαίτερα χαμηλού κόστους Logan, που είναι μακράν το best seller της ανατολικής Ευρώπης, με 77.000 πωλήσεις στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2007. Στον αντίποδα, η Ford εξακολουθεί να διαπραγματεύεται την εξαγορά ενός εργοστασίου στη χώρα, το οποίο ανήκει σήμερα στη Daewoo και το διεκδικούν με πάθος και αρκετές κινάζικες εταιρείες.   
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ