top icon
Επικαιρότητα

Nitro: ζήτημα ισορροπίας

Ορισμένοι έχουν επιδοθεί σε «κόντρες» υπερβολής που φθάνουν στα όρια της σύγκρισης -σε επίπεδο παραλογισμού- με εκείνες που διεξάγονται στη γνωστή «βούτα»

Η τοποθέτηση ενός συστήματος «νίτρο» σε ένα καθημερνό αυτοκίνητο είναι μάλλον υπερβολή, αλλά και τα σχετικά άρθρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά φαίνεται να έχουν μπει σε ένα διαγωνισμό υπερβολής και κινδυνολογίας. Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τα συστήματα «νίτρο» αποτελούνται στην ουσία τους από μια φιάλη που περιέχει πρωτοξείδιο του αζώτου. Το αέριο αυτό εκ φύσεως δεν είναι εκρηκτικό. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε δοχείο που διατηρεί αέριο υπό πίεση, αυτό ενέχει κινδύνους. Από εκεί και πέρα, η αύξηση της ιπποδύναμης σε τάξεις μεγέθους 30% και άνω, με οποιονδήποτε τρόπο και αν επιτευχθεί αυτό, σημαίνει αυτόματα ότι οι προδιαγραφές του κατασκευαστή έχουν ξεπεραστεί. Συνεπώς, μια τέτοιου είδους μετατροπή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συνοδεύεται από ανάλογες επεμβάσεις στην ανάρτηση, τα φρένα, στην μετάδοση, αλλά και στον κινητήρα.

Από την άλλη πλευρά, πρόσφατα δημοσιεύματα που μιλούν για «κινητές βόμβες» και άλλα συναφή, στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Σε άρθρο εφημερίδας είδαμε με μεγάλα γράμματα τον τίτλο «50.000 αυτοκίνητα -βόμβες». Μέσα στο κείμενο περιέχονται φράσεις όπως «κίνδυνος- θάνατος: χρησιμοποιούν το αέριο νίτρο, το οποίο σε περίπτωση σύγκρουσης είναι εύκολο να πιάσει φωτιά» (!!), ή ακόμα χειρότερα «σε μετωπική σύγκρουση το αυτοκίνητο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εκραγεί» (!!!). Όσο και αν φαίνεται ακραίο το παράδειγμα αυτού του άρθρου, δυστυχώς αυτή είναι η γενική αντιμετώπιση ενός πολύ σοβαρού θέματος, όπου κάθε «ειδικός» εκφέρει μια άποψη που κάπου άκουσε ή φαντάστηκε.

Αυτό το οποίο έπρεπε να τραβήξει την προσοχή της κοινής γνώμης είναι ότι διάφοροι «αετονύχηδες» προχωρούν σε μετατροπές που έχουν ως αποτέλεσμα ένα αυτοκίνητο να γίνεται μια επικίνδυνη κατασκευή. Ο κίνδυνος της ιστορίας δεν έγκειται στο αν θα εκραγεί το νίτρο, η βενζίνη, ή ο,τιδήποτε άλλο. Το ζήτημα είναι ποιός οδηγεί αυτά τα αυτοκίνητα και το κυριότερο πού. Φαντάζει εξωπραγματικό για τους δημοσιογράφους αυτούς το γεγονός ότι ένα αυτοκίνητο φέρει μια φιάλη με νίτρο και όχι ότι ένα αυτοκίνητο με τεράστια ιπποδύναμη επιδίδεται σε ένα αυτοσχέδιο αγώνα dragster, όταν μάλιστα στην διπλανή λωρίδα κινείται μια οικογένεια, η οποία βρέθηκε στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή. Τους φαίνεται επικίνδυνο το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης και όχι το γεγονός ότι ακατάλληλοι οδηγοί επιβαίνουν σε ακόμα πιο ακατάλληλα οχήματα, οδηγώντας τα πέρα από τα όριά τους σε δημόσιο δρόμο. Η απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου, όταν αυτό κινείται με ταχύτητες της τάξης των 180 χλμ./ώρα, είναι ούτως η άλλως ένα καταστροφικό γεγονός, είτε αυτό φέρει νίτρο, είτε όχι._Κ.Φ. [email protected]

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ