top icon
Επικαιρότητα

Οι αμοιβές των «Προέδρων»

Ας δούμε ποιες είναι οι ετήσιες απολαβές των ανθρώπων που κινούν σήμερα τα νήματα στις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες ανά τον κόσμο.

Με τους ισολογισμούς των κατασκευαστών να έχουν ήδη κλείσει για το οικονομικό έτος που μας πέρασε, όλο και περισσότερες εταιρείες ρίχνουν φως στις αμοιβές των ανθρώπων που βρίσκονται στο τιμόνι τους. Αρχής γενομένη από τους ιθύνοντες της Nissan, οι οποίοι ανακοίνωσαν σήμερα πως ο Carlos Ghosn, ο άνθρωπος που αποφασίζει για λογαριασμό της αδιάλειπτα από το 1999 μέχρι και σήμερα, εισέπραξε ως αποζημίωση για τις περσινές υπηρεσίες του το ποσό των 1,03 δις γιεν, δηλαδή περί τα 8 εκ. $. Η αμοιβή του 61χρονου μάνατζερ είναι μάλιστα αυξημένη κατά 4% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα της μάρκας σε επίπεδο κερδοφορίας για τρίτη διαδοχική χρονιά. Τα παραπάνω ποσά δεν είναι όμως και τα μοναδικά «έσοδα» του Carlos Ghosn, που για μια ακόμα χρονιά αποτελεί τον πιο καλοπληρωμένο μάνατζερ ιαπωνικής εταιρείας (σ.σ.: ενδεικτικά, η αμοιβή του ήταν 4πλάσια σε σχέση με εκείνη του CEO της Toyota!), καθώς ως Πρόεδρος του έτερου μέλους της συμμαχίας (βλ. Renault) εισέπραξε επιπλέον 3,1 εκ. ευρώ.

Σε ποια επίπεδα κινείται άραγε ο υπόλοιπος… ανταγωνισμός; Ας δούμε τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Ο Alan Mulally, για παράδειγμα, ο οποίος «άφησε» τη Ford στα μέσα του 2014, είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή ετήσιες απολαβές της τάξης των 22 εκ. $, ενώ ο διάδοχος του, Mark Fields, 18,6 εκ. $. Στο στρατόπεδο της General Motors, η εικόνα είναι κατά τι υποδεέστερη, με την Mary Barra να συγκεντρώνει τη χρονιά που μας πέρασε 16,2 εκ. $. Ερχόμενοι στα τεκταινόμενα της γηραιάς Ηπείρου, αξίζει να σταθούμε όχι τόσο στα 15,9 εκ. ευρώ που «κέρδισε» την περασμένη χρονιά ο CEO της VW, Martin Winerkorn, αλλά στα συνολικά… κέρδη του Sergio Marchionne, του ανθρώπου που ηγείται του αμερικανοιταλικού σχήματος που ακούει στο όνομα Fiat Chrysler Automobiles. Εκτός από την ετήσια αποζημίωση των 6,6 εκ. ευρώ, ο ιθύνον νους της FCA πήρε μπόνους ύψους 24,7 εκ. ευρώ και μετοχές αξίας 1,6 εκ. ευρώ, ενώ 12 εκ. ευρώ είναι… έτοιμα να προστεθούν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς όταν εγκαταλείψει τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου του νέου υπερ-ομίλου στα τέλη του 2018._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ