top icon
Επικαιρότητα

Στο μικροσκόπιο τα ντίζελ στη Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να θεσπίσει κίνητρα προκειμένου να περιοριστεί η παραδοσιακή προτίμηση των Γάλλων οδηγών στα ντίζελ αυτοκίνητα.

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να θεσπίσει κίνητρα προκειμένου να περιοριστεί η παραδοσιακή προτίμηση των Γάλλων οδηγών στα ντίζελ αυτοκίνητα.

Αν μη τι άλλο, αυτή φαίνεται να είναι η βούληση της επίσημη πολιτείας, όπως αυτή εκφράστηκε σε επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Μanuel Valls, σε μία προσπάθεια των ιθυνόντων της να αλλάξουν οι παγιωμένες εδώ και δεκαετίες καταναλωτικές συνήθειες των Γάλλων οδηγών. Θυμίζουμε πως σήμερα 8 στους 10 οδηγούς στη Γαλλία χρησιμοποιούν οχήματα που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο. Στόχος των μέτρων που αναμένεται να ληφθούν από το 2015 και εξής είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η χρήση των ντίζελ αυτοκινήτων, που παρά την τεχνολογική τους πρόοδο, εξακολουθούν να αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους «επιβαρυντικούς» παράγοντες της περιβαλλοντικής ρύπανσης όσον αφορά τον κλάδο της αυτοκίνησης.

Υπό το πρίμα αυτό, η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται να δρομολογήσει ένα νέο σύστημα «κατάταξης» των αυτοκινήτων αναφορικά με τα ποσά της ρύπανσης που εκπέμπουν, κίνηση που έχει ως απώτερο στόχο της να επιτρέψει στις τοπικές αρχές να περιορίζουν για τα πιο ρυπογόνα μοντέλα την πρόσβαση στις πόλεις. Χαρακτηριστικά, ο Μanuel Valls δήλωσε πως «…στη Γαλλία, έχουμε καιρό ευνοήσει τους κινητήρες ντίζελ. Αυτό ήταν λάθος, και αυτό θα το ανατρέψουμε σταδιακά, έξυπνα και με πραγματισμό». Συμπλήρωσε δε πως «από το 2005 αναμένεται να μειώσουμε το φορολογικό πλεονέκτημα που έχουν σήμερα τα αυτοκίνητα με κινητήρα ντίζελ έναντι των βενζινοκίνητων». Πως θα πραγματοποιηθεί αυτό; Μα, φυσικά, με την αύξηση της φορολογίας στο ντίζελ, απόφαση μάλιστα που αναμένεται να αποφέρει επιπλέον έσοδα στα κρατικά ταμεία της χώρας ύψους 807 εκ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας προανήγγελλε τη θέσπιση περισσότερων κινήτρων για την αντικατάσταση των ρυπογόνων πετρελαιοκίνητων οχημάτων με ηλεκτρικά οχήματα, ενώ την ίδια στιγμή προβλέπεται η συνέχιση του μέτρου επιχορήγησης των πολιτών, που ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, για όσους αποσύρουν το παλαιό πετρελαιοκίνητο όχημα τους προκειμένου να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ