top icon
Επικαιρότητα

Συμπόσιο ELFORES για τη βιομάζα και τα βιοκαύσιμα

Την Tετάρτη 16 Ιουνίου ο όμιλος για την διάδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ELFORES) πραγματοποίησε συμπόσιο με κύριο θέμα τα βιοκαύσιμα και τις προοπτικές αυτών στον Ελλαδικό χώρο. Η πρόσφατη πετρελαϊκή κρίση έφερε για ακόμα μία φορά στο προσκήνιο τη σημασία των εναλλακτικών πηγών ενέργειας που μπορούν να δώσουν λύσεις τόσο στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος όσο και της οικονομίας. Ο πρόεδρος του ELFORES και πρώην υπουργός κ. Τάσος Μαντέλης, ο υφυπουργός ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδης καθώς και εκπρόσωποι κόμματων τόνισαν την σημασία των ΑΠΕ και ιδιαιτέρως των βιοκαυσίμων, καθώς και την αναγκαιότητα για την θεσμική και οικονομική υποστήριξη από το κράτος ενέργειων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη τους. Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία προς τα κράτη μέλη μέχρι το 2005 το Diesel θα πρέπει να περιέχει σε ποσοστό 2% βιοdiesel, ενώ το 2010 αυτό το ποσοστό θα πρέπει να φτάσει το 5,75%.

Όπως τόνισαν οι εισηγητές από την επιστημονική κοινότητα τα οφέλη στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος είναι ιδιαιτέρως σημαντικά ενώ οι υπάρχοντες κινητήρες μπορούν να λειτουργούν μέχρι και με 100% βιοdiesel με μικρές μετατροπές που αφορούν κυρίως την αντλία καυσίμου. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. και διευθυντής του εργαστηρίου τεχνολογίας καυσίμων κ. Στούρνας τόνισε πως η παρασκευή βιοdiesel είναι μία σχετικά απλή διαδικασία, ενώ σαν πρώτη ύλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν οποιοδήποτε έλαιο, όπως καπνέλαιο, βαμβακέλαιο ή ακόμα και έλαια που έχουν χρησιμοποιηθεί για τηγάνισμα. Παράλληλα σημαντικά πλεονεκτήματα αποτελούν οι λιπαντικές ικανότητες του βιοdiesel, η σημαντική μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και του θείου καθώς και των εκπομπών σωματιδίων. Η παραγωγή βιοdiesel από προϊόντα όπως ο καπνός επιτρέπει παραδοσιακές καλλιέργειες να μετατραπούν σε ενεργειακές καλλιέργειες δίνοντας κατά αυτό τον τρόπο μία εναλλακτική λύση στους παραγωγούς. Κατά αυτό τον τρόπο μειώνεται η εξάρτηση της χώρας σε καύσιμα καθώς και ενισχύωνται οι άμυνες της οικονομίας στις μεταβολές των τιμών του μαύρου χρυσού.

Σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία, η Αυστρία και η Ισπανία η παραγωγή και χρήση βιοκαυσίμων είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη ενώ σημαντικές είναι οι προσπάθειες που γίνονται και στην απέναντι όχθη του ατλαντικού. Στην χώρα μας η τεχνολογία και παραγωγή βιοdiesel βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακή φάση με το Ε.Μ.Π., τα Ελληνικά Πετρέλαια και την ΕΛΙΝΟΙΛ να αποτελούν τους κύριους φορείς ανάπτυξης.

Η πραγματοποίηση του συμποσίου έγινε σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ, το ΠΑΝΔΟΙΚΟ, το ΚΑΠΕ, ενώ χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Toyota. _I.K.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ