top icon
Επικαιρότητα

Βελτιωμένη η θέση της Ελλάδας στον δείκτη ετοιμότητας για τη χρήση EV της LeasePlan

Η Ευρώπη είναι πιο έτοιμη από ποτέ για την επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων (EVs), με την Ολλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο να εξακολουθούν να είναι οι καλύτερα προετοιμασμένες χώρες για τη μετάβαση στα EVs.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα βελτίωσε την κατάταξή της (+2 θέσεις) και τη συνολική της βαθμολογία (+1 βαθμός) στον Δείκτη Ετοιμότητας για τη Χρήση Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων 2021 της LeasePlan (2021 EV Readiness Index της LeasePlan).Οι υποδομές φόρτισης, ωστόσο, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την υιοθέτηση των EVs σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο, με το ποσοστό εγκατάστασης φορτιστών στην πραγματικότητα να πέφτει το 2020.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα του 2021 EV Readiness Index της LeasePlan, μιας ολοκληρωμένης ανάλυσης της ετοιμότητας 22 ευρωπαϊκών χωρών για την επανάσταση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ο δείκτης βασίζεται σε τρεις παράγοντες: το μέγεθος της αγοράς των EVs, την ωριμότητα των υποδομών φόρτισης και το κόστος χρήσης EV.

Πιο συγκεκριμένα, είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 17η θέση (+2 θέσεις) του EV Readiness Index της LeasePlan με συνολική βαθμολογία 16 (+1 βαθμός) . Από τους τρεις παράγοντες που εξετάστηκαν, σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία στο συνολικό κόστος χρήσης.

Σχεδόν όλες οι χώρες που αναφέρονται στο EV Readiness Index της LeasePlan παρουσίασαν βελτιωμένη βαθμολογία συγκριτικά με πέρυσι, σηματοδοτώντας αυξημένη ετοιμότητα για τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ολόκληρη την ήπειρο. Ο ρυθμός βελτίωσης, ωστόσο, ποικίλλει σημαντικά στην Ευρώπη με τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Τσεχία να έχουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες και τον πιο αργό ρυθμό βελτίωσης, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη διαφορά μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης όσον αφορά στην ετοιμότητα για τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακόμη, σύμφωνα με τον δείκτη, τα EVs δεν ήταν ποτέ πιο προσιτά. Σε 11 χώρες, τα EVs είναι ήδη φθηνότερα από τα αντίστοιχα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) ως προς το συνολικό κόστος χρήσης. Επιπλέον, οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων πληρώνουν κατά μέσο όρο μόνο το 63% του φόρου που πληρώνουν οι οδηγοί αυτοκινήτων ICE. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, μαζί με την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι χώρες όπου οι οδηγοί EV δεν πληρώνουν καθόλου φόρους για τη χρήση των οχημάτων αυτών.

Ωστόσο, οι υποδομές φόρτισης εξακολουθούν να καθυστερούν αν και είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της ετοιμότητας για EVs στο μέλλον. Αν και σημειώθηκε κάποια πρόοδος το 2020 όσον αφορά στις υποδομές φόρτισης, ο ρυθμός βελτίωσης στην πραγματικότητα μειώθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (43% ποσοστό αύξησης το 2020 σε σύγκριση με ποσοστό αύξησης 73% το 2019). Ακόμη και σε κορυφαίες ως προς την ηλεκτροκίνηση χώρες, οι υποδομές φόρτισης συνεχίζουν να απέχουν πολύ από τα επιθυμητά επίπεδα.

O Κωνσταντίνος Πετρούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της LeasePlan Hellas δήλωσε σχετικά:

«Η θέση της Ελλάδας στο EV Readiness Index της LeasePlan εμφανίζεται βελτιωμένη για ακόμη μια χρονιά,αποδεικνύοντας πως η ηλεκτροκίνηση γίνεται μία ολοένα και πιο δημοφιλής και ελκυστική επιλογή στη χώρα μας. Όλο και περισσότεροι Έλληνες οδηγοί φαίνονται έτοιμοι να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση από το συμβατικό τους όχημα σε ένα ηλεκτρικό, μια κίνηση η οποία ωφελεί το περιβάλλον και μειώνει το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη βήματα να γίνουν. Η βελτίωση των υποδομών φόρτισης είναι κομβικής σημασίας για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης. Από την πλευρά μας, στην LeasePlan δίνουμε την ευκαιρία στους πελάτες μας να ανακαλύψουν τα πολλαπλά οφέλη και τη συναρπαστική οδηγική εμπειρία ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος μέσω της μακροχρόνιας μίσθωσης, χωρίς το υψηλό κόστος και τη δέσμευση που συνοδεύει την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Παράλληλα, ως ηγέτες στην παροχή υπηρεσιών Car-as-a-Service, πραγματοποιούμε στρατηγικές συνεργασίες στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο να προωθήσουμε την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας και να συμβάλουμε σε ένα πιο πράσινο, πιο έξυπνο, πιο βιώσιμο μέλλον για την κινητικότητα».

Το EV Readiness Index 2021 δημοσιεύεται ως μέρος της νέας έκθεσης της LeasePlan “What’s next in EV’s”. Η έκθεση παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες τάσεις, τα μοντέλα και την τεχνολογία που θα διαμορφώσουν τη βιομηχανία EV το 2021, καθώς και εις βάθος ανάλυση σχετικά με την ετοιμότητα κάθε χώρας ως προς την ηλεκτροκίνηση.

Δελτίο Τύπου

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ