top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Γιατί τα φλας του αυτοκινήτου είναι πορτοκαλί

Ίσως να έχετε αναρωτηθεί γιατί τα φλας του αυτοκινήτου είναι -πάντα- πορτοκαλί χρώματος. Πάμε να δούμε γιατί.

Η εξέλιξη στα αυτοκίνητα στο πέρασμα των ετών έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές σ’ αυτά, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία και πιο δραστική. Ωστόσο, κάποια πράγματα, αλλάζουν ελάχιστα ή ακόμα και μένουν ανέγγιχτα.

Δείτε για παράδειγμα τη διαρρύθμιση του εσωτερικού χώρου, ή το τιμόνι. Παραμένουν ως είχαν εξ αρχής, με ελάχιστες διαφορές, εκτός εξαιρέσεων, που δεν αλλάζουν τον κανόνα, όπως για παράδειγμα το κομμένο τιμόνι των γρήγορων Tesla, το οποίο εξάλλου ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό.

Στην κορυφή της λίστας των πραγμάτων που δεν έχει αλλάξει στο αυτοκίνητο βρίσκεται ο δείκτης αλλαγής πορείας ή όπως είναι πιο γνωστό, φλας. Αυτό έχει διατηρήσει το πορτοκαλί του χρώμα και μάλιστα έχει εδραιωθεί, χωρίς να υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτό.

Οι μόνοι που είχαν διαφορετική γνώμη, ήταν οι Αμερικανοί, οι οποίοι επιδίωξαν κάποια εποχή να αλλάξουν το χρώμα του, πιστεύοντας ότι το κόκκινο είναι καλύτερο. Κάτι που όμως εν τέλει δεν κατάφεραν, με τα παγκόσμια πρότυπα να επιβάλλονται, με το πορτοκαλί χρώμα να παραμένει κυρίαρχο.

φλας

Ο λόγος που έχει επιλεγεί το πορτοκαλί χρώμα, είναι γιατί σύμφωνα με έρευνες ο άνθρωπος αναγνωρίζει αυτό το χρώμα πιο γρήγορα από κάθε άλλο. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο ασφάλειας.

Επιπλέον και μια έρευνα που έγινε στην ΗΠΑ έδειξε ότι τα πορτοκαλί φλας σε σχέση με τα κόκκινα, λειτουργούν θετικά στην αντίληψη των οδηγών, μειώνοντας κατά 28% τις πιθανότητες ατυχήματος.

Η φωτεινότητα του πορτοκαλί χρώματος είναι υψηλή και επιτρέπει στον άνθρωπο να το αναγνωρίσει ακόμα και από μεγάλες αποστάσεις. Επιπλέον, είναι ορατό ακόμα και υπό τον υψηλό φωτισμό της ημέρας και του ήλιου.

φλας

Επίσης, με την πάροδο του χρόνου, έχουμε «προγραμματιστεί» να το αναγνωρίζουμε πιο εύκολα, έναντι των άλλων λυχνιών που έχει το αυτοκίνητο, καθώς τα φώτα πορεία είναι λευκά και των φρένων κόκκινα.

Όσον αφορά το ΚΟΚ (Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας), το φλας χρησιμοποιείται για να δείξει την πρόθεσή μας για αλλαγή πορείας, προσπέραση, στροφή ή έξοδο από το δρόμο γιατί αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα με το αυτοκίνητο.

Η σωστή λειτουργία του ορίζει ότι πρέπει ανά ένα λεπτό της ώρα να πάλλονται 90 φορές, με απόκλιση περίπου 33%. Η μη χρήση του ή αλλαγή στο πρότυπο επιφέρει από τον ΚΟΚ πρόστιμο 150 ευρώ.

φλας

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ