Περιβάλλον Ειδήσεις

Η επιστροφή του Αττικού ουρανού

Ο περιορισμός των μετακινήσεων έφερε και μια ευπρόσδεκτη αναβάθμιση στην ποιότητα του αέρα της πρωτεύουσας.

Το φωτοχημικό νέφος αποτελεί μια πολύ παλιά ιστορία για την Αθήνα. Το θερμό κλίμα και η γεωγραφική διαμόρφωση, με τα βουνά που περιβάλλουν την πρωτεύουσα είχαν σαν αποτέλεσμα το λεγόμενο νέφος να ταλαιπωρεί τους κατοίκους της ήδη από τη δεκαετία του '70. Μπορεί η κυκλοφορία τότε να ήταν πιο περιορισμένη σε σχέση με σήμερα, όμως υπήρχαν τότε αρκετές βιομηχανίες που επιβάρυναν την ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο, αλλά και πολύ κακή ποιότητα καυσίμου.

Τα πράγματα βελτιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα χρόνια που ακολούθησαν, με τη σταδιακή απομάκρυνση των βιομηχανιών, τη βελτίωση της ποιότητας καυσίμων, με τα δύο όμως πιο σημαντικά άλματα στη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας να σημειώνονται με την πρώτη απόσυρση και με τη λειτουργία του μετρό.

Σε κάθε περίπτωση η ζωή στην Αθήνα, ακόμα και με τα νέα δεδομένα, δεν έπαυε να είναι επιβαρυντική για την υγεία των κατοίκων της, με τους παλιότερους να αναπολούν το βαθύ γαλάζιο του Αττικού ουρανού.

Να που η πανδημία, μπορεί να μην έφερε πραγματικά τα δελφίνια στα κανάλια της Βενετίας, είχε όμως με σιγουριά ένα ευπρόσδεκτο sife effect στην ποιότητα του αέρα της Αθήνας, εξαιτίας της κάθετης πτώσης της κυκλοφορίας.

Η αρχή έγινε με το κλείσιμο των σχολείων, οπότε και παρατηρήθηκε μείωση 11,4% στις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και 6,1% για τα τα αιωρούμενα σωματίδια.

Με την κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, στο τριήμερο 16-18 Μαρτίου τα αντίστοιχα ποσοστά, διαμορφώθηκαν στα 48,5% και 48,8%, για το ΝΟ2 και τα αιωρούμενα σωματίδια.

«Μακάρι να μην είχαμε αυτή την κατάσταση και να μη μειωνόταν κατ΄ αυτόν τον τρόπο η ρύπανση της ατμόσφαιρας», σχολίασε δήλωσε στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης...

Μένει να δούμε τι από τις αλλαγές που έφερε στην καθημερινότητά μας ο κορονοϊός θα παγιωθούν και όταν πλέον θα έχει ξεπεραστεί η πανδημία.

Ποιος από τους 7 φιναλίστ για το COTY 2021 κερδίζει τη δική σας ψήφο σαν Αυτοκίνητο της Χρονιάς;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου