top icon
Επικαιρότητα

Donald Trump: Απειλή επιβολής φόρου 35% και στη BMW

Μετά τις GM και Toyota, ο νέος πλανητάρχης στοχοποιεί και την BMW απειλώντας τους Βαυαρούς με την επιβολή φόρου για κάθε εισαγόμενη «3αρα» που θα κατασκευάζεται –που αλλού;- στο Μεξικό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική Bild, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντά του στο Λευκό Οίκο την προσεχή Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, δήλωσε πως σκοπεύει να επιβάλει φόρο 35% σε όσα μοντέλα της BMW θα κατασκευάζονται στο νέο εργοστάσιο των Βαυαρών στο Μεξικό και εν συνεχεία θα πωλούνται στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά, ο Donald Trump φέρεται να δήλωσε τα εξής:

«Θα έλεγα στην BMW, αν θέλουν να κατασκευάσουν ένα εργοστάσιο στο Μεξικό και να πωλούν τα αυτοκίνητά τους στις ΗΠΑ χωρίς να πληρώνουν φόρο 35%, να το ξεχάσουν… Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κατασκευάσουν το εργοστάσιο στις ΗΠΑ».

Την ίδια στιγμή, ο Trump επεσήμανε στα πλαίσια της ίδιας συνέντευξης πως οι Γερμανοί δεν αγοράζουν τα μοντέλα της Chevrolet με την ίδια «ένταση» που οι πολίτες της χώρας του επενδύουν αγοραστικά στα γερμανικά μοντέλα…

«Αν πάει κανείς στην 5η Λεωφόρο, θα δει σε εμπρός από κάθε σπίτι παρκαρισμένη μια Mercedes, έτσι δεν είναι; Πόσα Chevrolet υπάρχουν στη Γερμανία; Όχι και τόσα, ίσως και καθόλου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Donald Trump.

Παρά τις ευθείες βολές του νέου Προέδρου, η BMW δεν δείχνει πάντως να πτοείται λέγοντας πως σκοπεύει να ολοκληρώσει τις εργασίες κατασκευής του νέου της εργοστασίου στο San Luis Potosi που βρίσκεται στο Μεξικό, επένδυση που κοστολογείται σήμερα κοντά στο 1 δις δολάρια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Γερμανών, η συγκεκριμένη μονάδα, από την οποία θα εξέρχονται περί τα 150.000 αντίτυπα της Σειράς 3 σε ετήσια βάση, θα τεθεί εν πλήρη λειτουργία το 2019. Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, η αντίστοιχη κατασκευαστική μονάδα των Βαυαρών που έχει την έδρα της στη Ν. Αφρική θα σταματήσει από την προαναφερθείσα χρονιά να συναρμολογεί όλες τις εισαγόμενες στις ΗΠΑ «3άρες» αντικαθιστώντας την στη γραμμή παραγωγής με εκδόσεις της οικογένειας Χ3.

Το αξιοπερίεργο είναι πως οι απειλές του Donald Trump απευθύνθηκαν για μια ακόμα φορά προς έναν ακόμα κατασκευαστή αυτοκινήτων με πολύ ισχυρή παρουσία στην αγορά των ΗΠΑ. Θυμίζουμε πως το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής οχημάτων των Γερμανών ανά τον κόσμο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στο Spartanburg της Β. Καρολίνας, όπου μόνο πέρσι κατασκευάστηκαν πάνω από 410.000 SUV μοντέλα, εκ των οποίων το 70% εξήχθη εκτός ΗΠΑ. Επιπρόσθετα, στο Spartanburg η γερμανική εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει σταδιακά περί το 1 δις δολάρια προκειμένου να εντάξει στη γραμμή παραγωγής του αρκετά ακόμα μοντέλα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η νέα X7._X.A.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ