top icon
Επικαιρότητα

Νέα Volvo XC40: Επέκταση προς τα κάτω

Η ανανέωση της γκάμας Volvo συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Από τα σχέδια των Σουηδών δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά και ένα μικρό SUV που θα βασίζεται στην οικογένεια «40».

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό της εταιρείας, το νέο XC40 θα παρουσιαστεί επίσημα μέσα στο 2017 αποτελώντας σε βάθος χρόνου, το μοντέλο με την μεγαλύτερη εμπορική απήχηση στη γκάμα Volvo. Όπως αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της σουηδικής φίρμας σε πρόσφατη επίσκεψή του σε κατασκευαστική μονάδα της Volvo, «η δημιουργία ενός κόμπακτ SUV αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την εταιρεία μας».

Συν τοις άλλοις, ο Hakan Samuelsson επιβεβαίωσε με νεότερες δηλώσεις του, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της επίσημης πρεμιέρας του νέου S90, πως η Volvo επιθυμεί… διακαώς να μεγαλώσει την οικογένεια «40» με ένα όχημα που θα κατατάσσεται στην κατηγορία των μεσαίων SUV και λιγότερο σε εκείνη των «ήπιων» crossovers, όπως είναι για παράδειγμα η Mercedes GLA ή το Infiniti QX30.

Με δεδομένες τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στους κόλπους της Volvo, το νέο XC40 θα βασίζεται σε μια νέα πλατφόρμα, η οποία εξελίσσεται σε συνεργασία με τους… συνέταιρους της σουηδικής εταιρείας, την κινεζική Zhejiang Geely Holding, φέροντας την ονομασία Compact Modular Architecture (CMA).

Σε αντίθεση με το δάπεδο Scalable Platform Architecture (SPA), το οποίο υιοθετούν τα μεγαλύτερα XC90 και S90, το «μικρό» πάτωμα πάνω στο οποίο θα «χτιστεί» το νέο XC40, θα συνδυάζεται με πιο οικονομικές λύσεις στον τεχνικό τομέα με στόχο το συνολικό κόστος του μοντέλου, αλλά και του μελλοντικού V40, να συγκρατηθεί σε λογικά επίπεδα.

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας CMA αναμένεται να είναι η ικανότητά της να «υποδεχτεί» και υβριδικά συστήματα κίνησης. Όπως εμμέσως αποκάλυψε ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας και εξέλιξης της Volvo, Peter Martens, κάτω από το καπό του νέου XC40 θα δούμε για πρώτη φορά μια διάταξη με έναν «μικρό» 3κύλινδρο 1.500άρη βενζινοκινητήρα τούρμπο, σε συνδυασμό με έναν «πακτωμένο» στο κιβώτιο ταχυτήτων ηλεκτροκινητήρα.

Στα αναπτυξιακά πλάνα των Σουηδών εντάσσεται και μια εκτενής ανασυγκρότηση στον κατασκευαστικό τομέα. Έτσι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα νέα XC40, V40 και S40 θα «γεννιούνται» στο εργοστάσιο της εταιρείας που έχει την έδρα του στη Γάνδη του Βελγίου. Την ίδια στιγμή, τα νέα XC60 και S60 θα κατασκευάζονται σε μια νέα μονάδα παραγωγής που θα εγκατασταθεί στη Ν. Καρολίνα των ΗΠΑ. Όσο για τα «μεγάλα» XC90 και S90, θα συνεχίζουν να παράγονται στη Σουηδία, στις προηγμένες εγκαταστάσεις της Volvo στην Torslanda.

Στόχος της Volvo είναι να αυξήσει τις ετήσιες πωλήσεις της από τα 500.000 οχήματα στις 800.000 μονάδες έως το 2020._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ