2ΤΡΟΧΟΙ Αγώνες

MotoGP – Mugello: Αριθμοί με σημασία

Ο έκτος γύρος του Πρωταθλήματος MotoGP βρίσκεται κυριολεκτικά προ των πυλών.

Η πίστα του Mugello στην Ιταλία είναι μια από τις πλέον αγαπημένες για τους αναβάτες του MotoGP και συνάμα μια από τις μακροβιότερες στην πολυετή ιστορία του θεσμού. Φυσικά, πρόκειται για τον ιερό… χώρο των Ιταλών, μιας και το ίνδαλμα τους, ο Valentino Rossi, κυριολεκτικά αποθεώνεται κάθε χρόνο από τους χιλιάδες οπαδούς του που την Κυριακή, ειδικά, κατακλύζουν την πίστα. Ας δούμε όμως μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για το Ιταλικό Grand Prix.

Αυτή είναι η 31η φορά που πραγματοποιείται GP στην πίστα του Mugello. Από το 1991 μέχρι και σήμερα, η πίστα φιλοξενεί αδιάλειπτα αγώνα του Πρωταθλήματος MotoGP.

Η πρώτη φορά που διεξήχθη αγώνας στο Mugello ήταν το 1976.

Από το 1976 μέχρι και σήμερα, τόσο η χάραξη όσο και το μήκος της πίστας, δεν έχουν διαφοροποιηθεί στο παραμικρό. Η διαδρομή, με τη μεγάλη ευθεία και τις υψομετρικές διαφοροποιήσεις της επιφάνειας της, ειδικά στο «πίσω» μέρος, έχει μήκος 5,245 χλμ.

Κατά τη διάρκεια της «τετράχρονης εποχής», ο πιο επιτυχημένος κατασκευαστής είναι η Yamaha, η οποία έχει αποσπάσει εννιά στο σύνολο νίκες. Τις πέντε από αυτές έχει κατακτήσει ο Valentino Rossi και τις υπόλοιπες τέσσερις, ο Jorge Lorenzo.

Από τη μεριά της, η Honda έχει τέσσερις στο σύνολο νίκες στο Mugello, δύο με τον Rossi το 2002 και 2003, μια με τον Dani Pedrosa το 2010 και μια με τον Marquez, το 2014.

Από το 2009, όταν ο Casey Stoner πήρε τη μια και μοναδική νίκη για την Ducati στον εντός έδρας για τους Ιταλούς αγώνα στο Mugello, η δεύτερη θέση πέρσι του Andrea Iannone ήταν η καλύτερη για την Desmoedici GP.

Για την Suzuki, η καλύτερη επίδοση ήταν η κατάκτηση της πέμπτης θέσης από τους John Hopkins και Loris Capirossi το 2007 και 2009, αντίστοιχα.

Ανεξαρτήτου κατηγορίας, ο πιο επιτυχημένος αναβάτης στο Mugello είναι ο Valentino Rossi με εννέα στο σύνολο νίκες: από μια στα 125 και 250 κ.εκ., καθώς και επτά(!) συνεχόμενες στη «μεγάλη» κατηγορία, δύο με την Honda και πέντε με την Yamaha. Η τελευταία, ωστόσο, νίκη για τον «Γιατρό» ήταν το 2008.

Εκτός από τοn «GOAT», ο μοναδικός Ιταλός που έχει κερδίσει στο Mugello είναι ο Loris Capirossi, στα 500 κ.εκ. το 2004._X.A.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική Ειδική Διαδρομή σε άσφαλτο;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου